De Kilimanjaro beklimmen: vraag & antwoord

Redactie Lonely Planet

De top van de Kilimanjaro is de hoogste die je kunt bereiken zonder klimijzers en is toegankelijk voor gewone stervelingen – met een beetje moeite en een berg motivatie.

Kan ik deze klim aan?

Als je fysiek in staat bent tot een zware, meerdaagse wandeltocht, dan ja, maar wel met voorzorgsmaatregelen. Bergbeklimmers noemen de Kilimanjaro een ‘niet-technische’ klim. Dat wil zeggen dat je geen touwen, ijsbijlen of andere uitrusting nodig hebt. Je hebt echter wel echt geschikte kleding en kampeerspullen nodig. Tenzij je een flink uithoudingsvermogen hebt, wordt trainen van tevoren aangeraden. Het beste zou zijn om te wennen aan hoogtes op lagere bergen, maar dat wordt lastig in de Benelux.

Wat zijn de risico’s?

Van alle Zeven Toppen (de hoogste van elk continent), is Kilimanjaro de veiligste voor de gemiddelde klimmer, behalve als je de Mount Kosciuszko in Australië meetelt. Op de Kilimanjaro is er minder kans op extreem weer vergeleken bij bergen van vergelijkbare hoogte. Bereid je echter wel goed voor op kou en nattigheid. De grootste uitdaging is de hoogteziekte. Het standaard medisch advies is om je slaaphoogte niet meer dan 500 meter per nacht te verhogen als je eenmaal boven de 3000 meter bent. Veel klimtochten houden zich hier niet aan. Het is verplicht om met een bevoegde gids en een drager op pad te gaan. Zorg ervoor dat je een betrouwbare organisatie kiest, sommige gidsen proberen onder de laatste klim uit te komen. Let op dat elke drager maar 15 kilo voor je mag tillen.

Wanneer zal ik gaan en hoe lang?

Klimmers proberen het hele jaar door de top te bereiken, maar het is gemakkelijker in het droge seizoen. Regenperioden zijn onregelmatig, maar komen vooral voor in november, maart en april. Het is belangrijk om veel tijd te nemen om te acclimatiseren, zowel tijdens de klim als voor die tijd. De snelste routes zouden in vijf dagen heen en terug kunnen, maar dan vraag je om moeilijkheden met hoogteziekte. Probeer er in ieder geval zes dagen over de doen en nog liever zeven of acht.

Wat moet ik meenemen?

Verwacht heet, koud en nat te worden. Thermo-ondergoed, fleecekleding, t-shirts, een donzen jas, regenkleding, een pet of hoed en een muts zijn essentieel. Een hoofdlamp, goede slaapzak en waterzuiveringstabletten moeten ook op je paklijst: check wat je organisatie voor je regelt. Vraag je huisarts naar Diamox (acetazolamide), een medicijn dat kan helpen bij de symptomen van hoogteziekte.

Wat zijn de kosten?

Een simpele tocht van 4 nachten en 5 dagen langs de populaire Marungu-route kost vanaf €1330 inclusief parktoegang en belastingen, maar met deze gehaaste optie kom je bedrogen uit als je uiteindelijk toch moet omkeren. Als je toch al veel geld uitgeeft, kun je beter een paar dagen toevoegen. Wat luxere tochten van zeven dagen kosten vanaf €2770. En vergeet de fooi voor de gidsen, dragers en koks niet, bij elkaar ongeveer 10% van de prijs van de tocht.

Wie kan helpen?

Nature Discovery is een ervaren reisorganisatie in Arusha en biedt geplande groeps- en privétochten de Kilimanjaro op. Ze hebben ook goede informatie online over de klim (naturediscovery.com). Ze garanderen eerlijke arbeidsomstandigheden, betalen voor dragers en hebben een streng milieubeleid. Andere voorbeelden van goede reisorganisaties zijn Summit Expeditions & Nomadic Experience (nomadicexperience.com), en Kiliwarrior Expeditions (kiliwarrior expeditions.com).

Openingsbeeld: 1111IESPDJ / iStock