De idyllische stranden van Principe

Redactie Lonely Planet

Het eiland Principe is voor 90 procent bedekt met regenwoud, van de vulkaantoppen tot de vele baaien aan de noordkust. Waar het woud de zee treft, steken palmen in vreemde hoeken naar buiten, alsof ze de lege stranden aankondigen met een enthousiast ‘ta-da!’

De vele stranden van het eiland variëren van heerlijk afgelegen en verlaten tot levendige vissersplaatsen. Aan Praia de Santa Rita kun je boven een klein rif snorkelen, op zoek naar papegaaivissen, barracuda’s en gouden snappers. Ten westen ervan, aan Praia de Coco, vind je in het zand alleen de voetstappen van eenzame wandelaars en lome honden.

En afgezien van een paar drukke tropische vogels is Praia Banana, dat ooit figureerde in een Bacardi-reclame, compleet uitgestorven. Turquoise water klotst tegen basaltrotsen en een kokosnoot deint op het oppervlak. Voor één palmboom is het allemaal wat te veel; die is er van puur geluk even bij gaan liggen.

Verder oostwaarts, aan Praia dos Burros, zitten tieners te kaarten op omgedraaide boten terwijl jongetjes flikflaks doen in het ondiepe water; ze gillen van het lachen en zitten onder het zand. Voor de gammele paalhuizen liggen vliegende vissen te drogen in de zon. ‘Bondja ô!’ roept een visser met een brede glimlach. Hij loopt naar me toe voor een gesprekje over de plaatselijke taal, Forro. Portugees is de officiële taal op deze eilanden, maar 85 procent van de mensen spreekt een van de drie creooltalen. ‘Bon-jow-ooh’ zingt hij, waarbij hij de klinkers van zijn morgengroet uitrekt. Hij lacht erbij, als bewijs dat een warm Santomees welkom even aantrekkelijk is als een dag in de zon aan het strand.

Alle stranden zijn openbaar, behalve die van het Bom Bom Island Resort (€19; bombomprincipe.com) en Praia Banana, te bereiken via Roça Belo Monte (belomontehotel.com).

Openingsnummer: Justin Foulkes / Lonely Planet