Cultuursnuiven in Riga

Redactie Lonely Planet

Het heeft de ouderwetse charme van veel drukkere Oost-Europese steden als Praag, maar de hoofdstad van Letland heeft een frissere, jongere sfeer dan het doet vermoeden. De horeca en de winkels lijken op die van Kopenhagen, met meer waar voor je geld.

Lielezers, een traditionele Letse bakkerij, is een van de vele kramen op de Centrale Markt | Foto: Sarah Coghill / Lonely Planet

De markt

Alle kraampjes van de Centrale Markt van Riga, gevestigd in verbouwde Zeppelinhangars uit de jaren 20 van de vorige eeuw, ruiken naar de waren die er verkocht worden. In de zuivelhal word je bijna overweldigd door de geur van kaas, maar in de groentehal ruikt het sterk naar de azijn waarin de groentes worden ingemaakt. Er is een kraam die een breed scala aan zelf verbouwde en ingemaakte groente verkoopt − alles van appels tot knoflooktenen is verkrijgbaar in pekelwater, net als de meer conventionele zuurkool.

Een stukje verderop biedt een vrouw met een wollen jas en wanten potten vers geplukte cranberry's en berekent de prijs op een houten abacus. De bakkerskraampjes liggen vol rogge- en zuurdesembroden en kliņģeris, de traditionele Letse verjaardagstaart, in de vorm van een enorme pretzel. Er vormt zich een rij bij een Oezbeekse bakkerij, rijkversierd met blauwe en gele tegeltjes, waar je bakkers de ovens vol ziet laden met grote deegschijven op gietijzeren platen.

Elizabetesstraat 10b, ontworpen door Mikhail Eisenstein, is het bekendste art nouveaugebouw van de stad | Foto: Sarah Coghill / Lonely Planet

De tour

Art nouveau heeft het niet lang volgehouden, maar in geen enkele stad in Europa was deze bouwstijl populairder dan in Riga. De timing was perfect, want tussen 1895 en 1910 bereikte Riga een financieel hoogtepunt. Daardoor staat de stad nu vol met meer dan 700 gebouwen met bloemenmotieven, figuren in nood of extase en hier en daar een Egyptische sfinx. De gids van de art-nouveautour van Eat Riga, Arturs Adamsons, leidt een kleine groep door de Albertastraat, waar veel beroemde voorbeelden staan. Wandelend langs flatgebouwen, winkels en restaurants wijst hij op de intrigerende ontwerpen van architect Mikhail Eisenstein: schreeuwende waterspuwers, trotse pauwen en leeuwen kijken op ons neer vanaf de daken. Op nr. 10b van de aangrenzende Elizabetesstraat worden blauwe tegels gecombineerd met uitbundige reliëfs, waaronder een paar enorme, droeve hoofden. Hun gezichten lopen over van de emotie die deze kortstondige stijl karakteriseert.

Janis Jenzis is eigenaar en manager van meerdere restaurants in Riga | Foto: Sarah Coghill / Lonely Planet 

Tip van een local

Letland is een klein land, maar qua klassieke muziek zijn we van wereldformaat. De Grote Gildehal is een historisch gebouw in het hart van de Oude Stad van Riga, maar door de muziek komt het tot leven. De kaartjes kosten hier soms maar 10 euro, wat een schijntje is voor voorstellingen van zulke hoge kwaliteit.

Dit artikel komt uit het winternummer van Lonely Planet, bestel hem hier!

Openingsbeeld: Sarah Coghill / Lonely Planet