Cocktail voor het weekend: sangria

Redactie Lonely Planet

De perfecte metgezel bij een mooie zonnige avond is misschien wel sangria; een verfrissende mix van een volle rode wijn, een scheut sterkedrank en fruit (zowel sap als stukken), suiker en bruiswater of limonade.

 Deze geliefde Spaanse creatie dankt zijn naam aan zijn bloedrode kleur (sangre is Spaans voor bloed), een benaming die uit de 18de eeuw stamt. De geschiedenis van het drankje gaat echter verder terug, helemaal naar de Romeinen. Al in de 4de eeuw wordt geschreven dat ze hun rode wijn soms verdund en met fruit dronken; het water was in die tijd niet veilig om te drinken, dus er moest alcohol bij om eventuele bacteriën te doden. Tegenwoordig is een zomeravond met je vrienden in Spanje – en eigenlijk ook daarbuiten – niet compleet zonder een stevige sangria in zijn kenmerkende karaf.

Maak het

Ingrediënten

1 fles droge, volle rode wijn, het liefst Spaans 
2 el sinaasappelsap 
3 el sinaasappellikeur, zoals Gran Torres 
1 el suiker 
1 sinaasappel, in dunne plakjes (stukjes perzik of appel mogen er ook bij) 
1 citroen, in dunne plakjes 
250 ml bruiswater 
IJsblokjes

Methode

  • Combineer alle ingrediënten in een grote karaf, zonder het bruiswater
  • Dek af en bewaar enkele uren (of de hele nacht) in de koelkast
  • Voeg het bruiswater en de ijsblokjes toe en serveer direct in grote wijnglazen

Drink het

 Bijna overal in Spanje kun je wel terecht voor een goed glas sangria, hoewel kwaliteit niet overal gegarandeerd is. Een goeie plek om te starten is in hoofdstad Madrid, bij Las Cuevas de Sésamo. Je zou de onopvallende deur op Calle Príncipe zo voorbij lopen, maar als je bij nummer 7 naar beneden gaat vind je een levendige “grot”. Het is een oudgediende in het Madrileense nachtleven; een verzamelplaats voor vrij en kunstzinnig Madrid, maar ook voor internationale groten als Ernest Hemingway, die hier ongetwijfeld van de (naar eigen zeggen) lekkerste sangría van de stad heeft geproefd. 

Wat dichter bij huis zijn er ook genoeg plekken waar je je met een pitcher sangria even in Spanje kunt wanen. Bij Louie Louie in Amsterdam prijkt de cocktail zelfs bovenaan het drankmenu, in niet één, maar drie fruitige variaties: de klassieke met rode wijn, de Catalaanse met witte wijn en de “superior”, op basis van prosecco. Schuif aan bij het terras met uitzicht op het Tropenmuseum, bestel er een paar uitstekende borrelsnacks bij en geniet van sangria met een bijzondere (sterke) twist.

Dit recept komt uit het juninummer van Lonely Planet magazine. Meer reistips? Bestel 'm hier!

Openingsfoto: bhofack2 / iStock