Budgetproof Abu Dhabi

Redactie Lonely Planet

Een bezoek aan de blitse hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten hoeft niet duur te zijn, want er zijn gratis musea, mooie promenades en goedkope cafés.

Geschiedenis

Qasr Al Hosn

Dit fort staat op het 1000 dirham-biljet en begon in 1760 als een wachttoren bij een belangrijke drinkwaterbron. In 1793 nam de heersende Al Nahyan-familie het in gebruik als residentie, wat het tot 1966 bleef. Het fort wordt nu gerestaureerd, maar er is een gratis tentoonstelling over de geschiedenis van Abu Dhabi.

Heritage Village

Deze reconstructie van een dorp geeft een kijkje in het leven in de VAE voor de ontdekking van olie. Het ommuurde complex omvat alle bestanddelen van het traditionele leven aan de Perzische Golf: een fort tegen piraten, een soek om geiten en dadels te verhandelen, en een moskee, bewijs van de centrale plaats die de islam inneemt.

Zayed Centre for Studies & Research

Er is een brede collectie documenten over Sjeik Zayed, de stichter van de VAE. Het centrum is gevestigd in een aantal zeldzame oude villa's met traditionele windtorens, aan de kust bij de wijk Al Bateen. In de hoofdzaal hangen foto's van de inmiddels afgezette staatshoofden Hosni Mubarak en Muamar Kadhafi.

Bezienswaardigheden

Sjeik Zayed-moskee

Deze moskee was een project van de eerste president van de VAE, sjeik Zayed, en die er ook is begraven. Er is ruimte voor 41.000 gelovigen in dit meesterwerk van moderne islamitische architectuur. Niet-moslims zijn ook welkom; buiten gebedstijd zijn er gratis rondleidingen van 45 minuten. szgmc.ae

Fiets over de Corniche

De Corniche heeft een promenade en witte stranden aan de noordwestkust van de stad. Vanaf de wandel- en fietspaden door de tuinen, heb je prachtig uitzicht op de moderne skyline van Abu Dhabi. Op vier plekken aan de weg kun je fietsen huren; de grootste kans van slagen heb je bij de verhuur bij de Hiltonia Beach Club aan de westkant.

Marina Mall Sky Tower

Je betaalt misschien iets meer voor een hamburger, sandwich of salade bij Colombiano Coffee House, boven in deze 292 meter hoge uitkijktoren in Marina Mall, maar het uitzicht rondom is niet in geld uit te drukken. Vermijd het draaiende restaurant erboven. In het populaire winkelcentrum vind je zo'n 400 winkels, een bioscoop, een binnenspeelplaats en een bowlingbaan.

Eten & drinken

Vismarkt Al Mina

De vismarkt van Al Mina is een feest van kleur, textuur en ontwerp. Je kunt er een heerlijk maal krijgen voor minder dan 20 dirham: koop vis op de markt van de blauwe mannen, laat de vis voorbereiden door de rode mannen en koop kruiden bij de buren. Achter de kruiden kun je je vis laten grillen of omtoveren in een curry. Eet buiten met uitzicht over de dhows in de haven.

Lebanese Flower

Te midden van Arabische snacks, gebak en gegrild vlees vind je dit Libanese restaurant, een plaatselijke legende die een breed publiek trekt. Hun mezzes zijn ruime porties heerlijk traditioneel eten, zoals kippenlevers, gefrituurde halloumi en tabouleh. Het staat een straat ten zuidoosten van Zayed The First Street in Al Markaziyah.

Nova Beach Café

De locals zijn verzot op dit café aan zee, een van de weinige openbare gelegenheden. Het is een goede plek voor een hapje of drankje als je de Corniche verkent of gaat zwemmen. Het menu is erg breed; je kunt er de hele dag ontbijten, maar ze serveren ook vlees van de grill en salades.

Vervoer

Vanaf het internationale vliegveld van Abu Dhabi rijdt elke 40 minuten de A1-bus (€1) met airco naar Al Zahiyah in het stadscentrum, die er ongeveer 45 minuten over doet. De stad beschikt over een modern busnetwerk met zowel dag- als nachtdiensten; download een kaart van het busbedrijf van Abu Dhabi (dot.abudhabi.ae; ritprijs €0,50). Of huur een fiets bij Funride Sports.

Know-how

Zoek-soek

De soeks van Abu Dhabi zijn erg interessant en sfeervol.

World Trade Center Souk Deze interpretatie van Norman Foster is een stijlvol gebouw met veel hout, glas-in-lood, ruime gangen en balkons aan de historische markt van Al Markaziyah (Khalifa St).

Souq Qaryat Al Beri Een 21e-eeuwse versie van de traditionele soek, met een aantrekkelijke locatie aan het water.

Carpet Souq Zet het beeld van een bazaar vol Perzische tapijten uit je hoofd; deze tapijtensoek in Al Mina is veel authentieker. Hier doen de gewone mensen hun inkopen.

Gold Souq De naam zegt alles wat je moet weten (Mainat Zayed Shopping & Gold Centre).

Meer lezen? Ontdek de contrasten van Abu Dhabi

Openingsbeeld: mdgomes / iStock