5x ultieme bucketlist ervaringen

Redactie Lonely Planet

We hebben de hele wereld uitgekamd op zoek naar de top 40 ervaringen voor op jouw bucketlist. Hier alvast een voorproefje, in het Lonely Planet novembernummer vind je de volledige lijst met inspiratie voor je volgende avontuur, ver weg of juist dicht bij huis. 

Speel schipbreukeling

De Cookeilanden

De Cookeilanden vormen een van de meest afgelegen archipels in de Grote Oceaan, een watermassa die groter is dan al het land ter wereld bij elkaar. Wat deze kleine stipjes land missen aan toegankelijkheid maken ze echter goed met een trotse cultuur. Begin op het hoofdeiland Rarotonga voor Polynesische cultuur en kunst: prachtig uitgesneden mahoniehouten schalen, kano’s uit tropisch hardhout en kleurige spreien en tivaevae. Vanaf hier is het maar een klein stukje vliegen naar het eiland Aitutaki (foto openingsbeeld), een hemels atol vol doorschijnend blauwe lagunes, reusachtige banyanbomen en een klein kerkje dat gemaakt is van koraal.
cookislands.travel

Hoelang zou jij het hier, diep in het regenwoud van Mahé, volhouden? | Foto: Lakov Kalinin / iStock

De Seychellen

De meeste mensen denken bij de Seychellen aan all-inclusive resorts, maar er zijn nog steeds uithoeken van de archipel met verborgen schatten. Ontdek het maagdelijke regenwoud op Mahé (foto) of breng een bezoek aan het eiland Cousin om de enorme schildpadden te zien die er het levenstempo bepalen.
seychelles.travel

Zeker in de herfst ligt het Zwitserse kanton Graubünden er prachtig bij. | Foto: Federico_sette / iStock

Doorkruis de Alpen

Zwitserland

In voorgaande eeuwen waren de Alpen voor veel Europeanen een obstakel tijdens hun reis. Voor de mensen die in de valleien woonden was de bergrug echter als een snelweg. Veel van de wandelroutes in de regio worden al eeuwenlang gebruikt, maar nu vind je er ook professionele berghutten waar je kunt genieten van een warme maaltijd of een welverdiende nachtrust na een dag ploeteren.
myswitzerland.com

Enkele van de beste routes liggen in de Zwitserse Alpen, in de rotsige hoogtes hoog boven de weides vol grazende koeien. In het kanton Graubünden (foto) in het zuidoosten van Zwitserland ligt de Walserweg die tussen pittoreske dorpjes en over Alpenpassen richting de grens met Oostenrijk slingert.
walserweg.ch

Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit woonde er zo'n 1800 mensen in het inmiddels spookachtige Pyramiden. | Foto: Dmitry_Chulov / iStock

Bezoek een verlaten stad

Pyramiden

Pyramiden (foto) was ooit een Sovjet Utopia op het Noorse eiland Spitsbergen. Het had wel 1800 inwoners, een bibliotheek, peuterspeelzaal, sportcomplex, hotel en basketbalveld. Op een dag in 1998 is alles verlaten en werd het de nieuwste spookstad van de wereld, een plek die bevroren is in de tijd.
visitsvalbard.com

Het dorpje Belchite is volledig verwoest in de Spaanse Burgeroorlog. | Foto: Juan Carlos Hernández Hernández / iStock

Belchite

Nergens is de nalatenschap van de Spaanse Burgeroorlog zo aanwezig als in Belchite (foto), een dorpje dat verwoest is tijdens de strijd tussen nationalisten en republikeinen in 1937. Het is sindsdien bewaard gebleven als monument voor de destructie die moderne oorlogsvoering kan aanrichten. Je kunt er half ingestorte kerken bezoeken van waaruit je vrij zicht hebt op de lucht.
spain.info

De volledige lijst met ultieme bucketlist ervaringen vind je in het Lonely Planet novembernummer. Bestel 'm hier. 

Openingsbeeld: Patrickoberem / iStock