3 x bijzonder weekend weg

Redactie Lonely Planet

Zin in een weekendje weg die je wat meer brengt dan alleen, eten, shoppen en wandelen? Met deze bijzondere selectie van korte trips hoef je je zeker niet te vervelen.

Fiets van tapa naar tapa in Sevilla

Volgens de culinaire legendes zijn tapas in de 13de eeuw uitgevonden toen de dokter van Koning Alfonso X hem adviseerde om kleine hapjes te eten bij zijn wijn. Volg het doktersadvies op in Sevilla met de Bike between Bodegas-tour van Airbnb. De tapeo (tapaskroegentocht) is een essentieel deel van het leven in de hoofdstad van Andalusië (€39 p.p.; airbnb.nl/experiences/113868). Onder leiding van de in Sevilla geboren en getogen Pepe word je ’s ochtends per fiets drie uur lang rondgeleid langs locale eettentjes en de oudste wijnmakerij van de stad. Na een smakelijk begin van je weekend kun je een bezoekje brengen aan de grafmonumenten van Koning Alfonso en Columbus in de Kathedraal van Sevilla, een gotisch meesterwerk, en je vergapen aan de Moorse mozaïeken in het Alcázar (Koninklijk Paleis). Beklim ook het paddenstoelvormige monument op het Plaza de la Encarnación voordat je teruggaat naar je nieuwe favoriete bars
voor nog meer tapas.

REIS: Ryanair vliegt rechtstreeks naar Sevilla van Eindhoven en Brussel (vanaf €50; ryanair.com).
VERBLIJF: De zeven kamers en de palmrijke binnentuin van Hotel Holos in een oude woonbuurt ten zuiden van het centrum lijken zo uit een modern architectuurblad gehaald (vanaf €117; hotelholos.com)

Breng de nacht door in Berlijnse museums

Museumliefhebbers kampen met twee uitdagingen als ze zoveel mogelijk willen zien op een citytrip: sluitingstijd (vaak rond 17 uur) en pijnlijke voeten. Als je op 31 augustus 2019 naar Berlijn gaat, zul je echter merken dat ruim 80 musea tot 2 uur ‘s nachts open zijn. Je hebt nog steeds uithoudings- vermogen en goede schoenen nodig, maar dankzij shuttlebussen worden je voeten wel deels ontlast. Berlijn was de eerste stad die een Museumnacht lanceerde en met zijn Museuminsel, intussen Werelderfgoed, is het een ideale locatie. Voeg je bij de stoet avondmensen en bewonder oude schatten als de buste van Nefertiti of verdiep je in specifiek Berlijnse tentoonstellingen, zoals de reconstructies van het Oost-Duitse leven in het DDR Museum (museumkaart €18; lange-nacht-der-museen.de).

REIS: Vlieg met easyJet van Amsterdam naar Berl n (vanaf €80; easyjet.com) of vanaf Brussel met Ryanair (vanaf €95; ryanair.com). Je kunt ook met de trein naar Berlijn reizen.
VERBLIJF: Orania.Berlin is een prachtig hotel in een zorgvuldig gerestaureerd gebouw uit 1913 in Kreuzberg (vanaf €221; orania.berlin).

Zoef op een Vespa door het "andere Toscane" van Italië

Een Vespa is even Italiaans als een fiets Nederlands is, maar met een scooter tussen tourbussen door schieten in de drukste regio’s van Italië kan angstaanjagend zijn. Je huurt daarom misschien liever een Vespa in Le Marche (vanaf €100 voor twee dagen of €189 met gids; lemarcheholiday.net). Deze regio wordt van Toscane gescheiden door de Apennijnen, maar heeft een vergelijkbare aantrekkingskracht – wijngaarden, heuveldorpen, kerken met fresco’s, vorstelijke paleizen – met slechts een fractie van de bezoekers. Een goede uitvalsbasis is Urbino, de thuisstad van Raphael, waarvandaan je in 40 minuten in Sant’Angelo in Vado bent; daar vind je een prachtig huis met Romeinse mozaïeken. In dezelfde tijd ben je in Cagli, waar de schietgaten in de 15de-eeuwse toren je een indruk geven van oorlog in de renaissancetijd.

VERBLIJF: Bij Albergo San Domenico, een 14de-eeuws klooster dat is omgetoverd tot een viersterrenhotel (vanaf €130; viphotels.it).
REIS: Vanaf Amsterdam vliegt Lufthansa rechtstreeks naar Ancona (vanaf €230 lufthansa.com). Ryanair vliegt er vanuit Brussel rechtstreeks naartoe(vanaf €25; ryanair.com).Daarna is het met de bus of trein twee uur naar Urbino.

Wil je meer inspiratie voor bijzondere weekenden weg? Je leest ze alle 25 in de nieuwste Lonely Planet magazine, bestel 'm hier. 

Openingsbeeld: Oana Popa