3 knusse cabins voor de herfst

Redactie Lonely Planet
3 knusse cabins voor de herfst

Of je jezelf nou ziet als een doorgewinterde bosbewoner, zin hebt in een stomende kop thee bij het haardvuur of gewoon gek bent op slapen midden in de natuur; in deze drie hutten beleef je de ultieme overnachting in de wildernis.

Cathedral Mountain Lodge, Canada 

Waar ga ik heen?
Kicking Horse Pass is een van de belangrijkste toegangspoorten tot de Rocky Mountains, waar de Canadian Pacific Railway van Alberta oversteekt naar British Columbia. Net ten westen van hier staan 23 luxe blokhutten van Cathedral Mountain Lodge in de schaduw van de majestueuze berg van 3.187 meter hoog waarnaar het park is vernoemd.

Wat tref ik er aan?
De 23 huisjes zijn zo luxueus dat ze nog maar net blokhutten te noemen zijn. Binnen zijn de muren versierd met vintage sneeuwschoenen en ski’s. De open haarden zijn gemaakt van ronde rivierkeien. Je moet hier niet zelf je eten willen koken, want er zijn bijna geen supermarkten in de buurt. In het hoofdgebouw kun je lekker genieten van arctische zalm of een in kruiden gebakken fazant. Er zijn ook lunchpakketten beschikbaar voor wandelaars.

Hoe is het buiten?
Yoho National Park ligt voor de deur met meer dan 1.300 km2 aan pieken, bossen en watervallen.

Brits Columbia; vanaf €248; cathedralmountainlodge.com

De knusse woonkamer van De Larix | Foto: Rob Kater

De Larix, Nederland

Waar ga ik heen?
Verdwijn voor even in de rust en de ruimte van het Gelderse landschap. Het dorp Vierhouten ligt op de Veluwe in een bosrijke omgeving. Ervaar hoe de schone groene lucht je longen binnendringt en er een deken van rust over je schouders valt zodra je op de Veluwe bent.

Wat tref ik er aan?
De rustieke uitstraling van de gevel van het huisje vertaalt zich mooi naar het interieur binnenin. Het huisje is van alle wensbare luxe voorzien, van stortdouche tot vaatwasser en van queen-size boxspring tot houtkacheltje; het zal je tijdens een verblijf nergens aan ontbreken. Sla de tuindeuren open en ontbijt uitgebreid op het rustige terras terwijl de zon langzaam door de bomen breekt, of borrel uitgebreid na terwijl de avond valt. Niemand die het hier zal zien, behalve een verdwaald hertje misschien…

Hoe is het buiten?
Het huisje staat in een geheel eigen privébosje op het terrein van de verhuurders waar ook twee ezeltjes aanwezig zijn. De omgeving is rijk aan prachtige wandelroutes door de bossen en heide, die allebei op steenworp afstand liggen.

Vierhouten; vanaf €65; airbnb.nl

Uitzicht op het Noorderlicht vanuit Manshausen | Foto: Steve King

Manshausen, Noorwegen

Waar ga ik heen?
Manshausen ligt ver boven de poolcirkel op een eigen eilandje, een van de duizenden langs dit afgelegen stuk kust van Noord-Noorwegen. Ooit was het een handelspost en nu is er een kleine selectie aan verblijfsopties. De mooiste zijn de drie hutten langs de stenen pier en een vierde op een helling.

Wat tref ik er aan?
De hutten aan zee zijn futuristisch: glazen kubussen die soms over het water uitsteken. Er zijn geen muren van boomstammen, maar wel van onberispelijk geschuurd licht hout. De overal aanwezige ramen kijken uit op de fjord en, met een beetje geluk, in de winter op het noorderlicht. De hutten hebben twee slaapkamers en een kleine keuken, maar er wordt ook ontbijt geserveerd in het hoofdgebouw en afhankelijk van het seizoen kun je er nog meer maaltijden krijgen.

Hoe is het buiten?
Er zijn maar weinig landschappen epischer dan de Noorse kust. De roadtrip-route Kystriksveien begint ten zuiden van Manshausen en is maar liefst 650 kilometer lang.

Nordland; hut aan zee vanaf €345; manshausen.no

Dit artikel komt uit het novembernummer van Lonely Planet magazine. Nog veel meer knusse cabins? Je bestelt het nummer hier!

Lees ook: Verdubbel je kansen op het zien van het noorderlicht

Openingsbeeld: Cathedral Mountain Lodge


Volg Lonely Planet op Instagram