3 geheime mediterrane eilanden

Redactie Lonely Planet

Eilandhoppen maakt al deel uit van het mediterrane leven sinds de dagen van de Griekse legendes. Vind de perfecte plek voor je eigen Odyssee op een van deze drie minder bekende mediterrane eilanden.

Formentera, Spanje

Voor sommigen staan Baleaarse eilandvakanties gelijk aan grote resorts, ruige nachtclubs en zware katers. Op een halfuurtje zeilen van het lawaai van Ibiza ligt een heel andere wereld: Formentera. Het is een klein eilandje met eenzame vuurtorens, zoutwaterlagunes, stille dorpjes en niet veel meer. En dat is nu juist het fijne. Op Formentera bestaat het geplande entertainment uit slome middagen uitkijken op het plaza-leven vanuit cafés en het nachtleven komt neer op een eenzame gitaar die klinkt op het strand na zonsondergang. Begin je reis in het minuscule hoofdstadje Sant Francesc Xavier, een mengelmoes van knusse steegjes en oude kerkjes. Volg vanaf hier de landwegen richting het zuidwesten, naar het strand Cala Saona, misschien wel de mooiste zandstrook op Formentera – dat naar eigen zeggen de mooiste stranden heeft van de Balearen. Hier vind je helderblauw water en een onbebouwde kust, op de simpele hutjes na waar ze gebakken vis verkopen rechtstreeks uit de ondiepten van de Middellandse Zee.

De kleurige huizen van Procida | Foto: FredFroese / iStock

Procida, Italië

Het kleinste eiland van de Golf van Napels is ook zijn best bewaarde geheim. Het is een mooie mengeling van pastelkleurige huisjes, verborgen citroengaarden en verweerde vissersboten; een onvergetelijk pittoresk geheel dat verrassend weinig bezoekers trekt. Buiten augustus om zijn de smalle, zonovergoten straatjes het domein van de locals, van kleine kinderen met vishengels tot grijze zeelui. Leer het eiland en het prachtige landschap kennen op wandeltochten door kustdorpjes als Marina Corricella, waar snoepkleurige gebouwen weerkaatst worden in het diepe blauwe water en waar vissersbootjes dobberen bij de restaurants waar de verse vangst geserveerd wordt. Het kasteel op de kliffen bij het dorp biedt een geweldig uitzicht over de baai, die je ook kunt bewonderen op een boottochtje langs de kust. Licht het anker in Marina di Chiaiolella aan de rustige kant van het eiland en je vindt al snel zandstranden en perfect helder duikwater.

Kanoën bij Cres | Foto: Imre Cikajlo / iStock

Cres, Kroatië

Van de geschatte 1.244 eilanden van KroatiÎ is Cres misschien wel de mooiste. Het is een van de meest noordelijke in de eilandengroep Kvarner. Verborgen achter de spectaculaire ruige kustlijn liggen baaien en kiezelstranden, en een binnenland met dichte oerbossen en langzaam vervallende heuveldorpen. Rond de haven van het plaatsje Cres, aan een beschutte baai tussen de heuvels begroeid met dennen, liggen warm gekleurde huizen die dateren van de Venetiaanse overheersing, die eindigde in 1797. Als je door het doolhof van straten dwaalt zie je herinneringen aan heersers van weleer, zoals wapenschilden van machtige Venetiaanse families en mooie renaissancekerkjes. De regio Tramuntana in het noorden van Cres heeft veel paden door ongerepte wouden en verlaten dorpjes. Hier wonen ook de beschermde vale gier en de inheemse Tramuntana-schapen. Er zijn grootse luchten en geweldige uitzichten en het lijkt wel alsof elk pad je weer naar iets mooiers leidt.

Openingsbeeld: Formentera, Spanje | Marco Simoni