Op stedentrip met de kids, zo doe je dat!

Eva Munnik

Met jonge kinderen verre reizen maken? Jazeker kan dat. Met het hele gezin naar de jungle van Zuidoost-Azië of in een camper door Noord-Amerika; met een goede voorbereiding is alles mogelijk. Auteur en journalist Eva Munnik reisde samen met haar dochter en man de hele wereld af om de leukste steden voor het hele gezin te ontdekken. Hier deelt ze haar tips voor een trip met de allerjongsten naar Rome of Parijs en maak je kans op haar nieuwe boek Kids & the City!

Rome

Alles is mooi aan Rome, zelfs het taxiritje vanaf het vliegveld - dat in de meeste steden door onooglijke buurten leidt - is een lust voor het oog. De grote liefde van Italianen voor kinderen en hun passie voor ijs en pizza maken Rome een topstad voor het hele gezin.

Met jonge kinderen zul je je in Rome snel op je gemak voelen. En niet eens omdat ze zoveel speeltuinen hebben (want die zijn er amper) of restaurants met speelhoek (want wij hebben ze niet ontdekt), maar omdat heel de stad kindvriendelijk is. Waar wordt je kleuter nou door elke voorbijganger - en niet alleen oude vrouwtjes, - vertederd bella bambina genoemd? Waar wordt er nou op élke straathoek heerlijk ijs verkocht? Waar zijn overal fonteinen om je handen in te steken ter verkoeling? Rome omarmt je gezin als een warme deken.

Geschiedenis

Breng het Forum Romanum en andere resten uit de oudheid tot leven voor je kinderen door ze te vertellen over de oude Romeinen en hoe ze leefden. Zo poetsten Romeinen hun tanden met muizenhersenen, wasten hun kleren met urine, hadden meestal geen badkamer of toilet thuis en gingen gezamenlijk naar de wc waarbij ze allemaal dezelfde spons-op-stok gebruikten om hun billen mee af te vegen.

Breng de oudheid tot leven voor je kinderen door ze te vertellen over hoe de oude Romeinen vroeger leefden. | Foto: Imgorthand / iStock

Fietsen

Fietsen in Rome? Sommigen verklaren je voor gek, maar als je eenmaal gewend bent aan het drukke verkeer en het gebrek aan fietspaden is het helemaal te gek. Je bent zo in de kinder-hotspot Villa Borghese in het noorden van het centrum of in het prachtige park Villa Doria Pamphili ten zuiden van het centrum. Normaal zijn zulke plekken best even reizen, en sla je ze misschien over, maar met de fiets kun je zelfs op één dag naar beiden. ‘s Zomers is er een gaaf fietspad beneden langs de rivier Tiber, maar meestal staat het water te hoog om daar te rijden. Je zult in de steegjes tussen de voetgangers door moeten manoeuvreren en soms de autowegen moeten nemen, maar dat is minder intimiderend dan je denkt. Romeinse automobilisten zijn heel galant naar fietsers toe (misschien uit verbazing over gezinnen te fiets) en geven je de ruimte. 

Naar school

Rome telt talloze kookscholen waar je echt Italiaans ijs, pizza of pasta kunt leren maken. Zo’n workshop is hartstikke leuk om met kinderen vanaf een jaar of zes te doen. In Rome zit boven in een zeventiende eeuws pand - waar ooit een kardinaal woonde - vlakbij het Piazza Navona en biedt speciale kookworkshops voor kinderen en gezinnen zoals Biscotti of Pizza & Gelato (ijs) maken.

Nog meer zin om wat te leren? Bij de beroemde Via Appia Antica, wel een stukje uit de stad dus, zit een echte gladiatorenschool en - museum. Kinderen vanaf een jaar of zeven of acht krijgen een tuniek aan, een (nep)zwaard in hun hand en kunnen in twee uur tijd leren vechten als een gladiator.

Parijs

Uitgestrekte parken, authentieke draaimolens, zoete macarons in alle kleuren van de regenboog en natuurlijk: de Eiffeltoren, die in het donker twinkelt als in een sprookje. Parijs betovert jong en oud.

De stad van de romantiek en de liefde! Maar welke liefde is nou groter dan die voor je kinderen? Niets mooier dan juist met hén de Franse hoofdstad verkennen. Nu is Parijs op het eerste oog niet de meest kindvriendelijke stad, in de zin dat alles in het Frans is en attracties vooral op volwassenen gericht zijn. Maar tóch is een gezinstrip naar Parijs makkelijk tot een succes te maken. Het mooie aan Parijs is namelijk dat bijna elke highlight aan een park ligt mét speeltuin vaak ook nog inclusief draaimolen en crêpe-stalletje.

Parkeer je kinderen in de speeltuin bij Avenue Anatol en geniet zelf van een kop koffie en het uitzicht op de Eiffeltoren. | Foto: Imgorthand / iStock

Park Champs de Mars & de Eiffeltoren

Het langgerekte park ten zuiden van de Eiffeltoren is niet alleen ruimtelijk genoeg voor kinderen om uit te razen, er zitten ook meerdere speeltuinen. Die bij Avenue Anatol heeft een zandbak en cafeetje.  Jullie kunnen dus rustig onder het genot van een koffie het uitzicht op dat iconische bouwwerk in je opnemen terwijl de kinderen zich uitstekend vermaken. De Eiffeltoren zelf kun je in via de trap ( tot het tweede niveau) of de lift (de top op niveau 3). Rijen zijn vaak lang, maar je kunt van tevoren online kaartjes kopen (wees er op tijd bij!) voor de lift. Wil je eten in één van de twee restaurants in de toren? Reserveer dan eerst.

Je kunt er ook voor kiezen om niet in de Eiffeltoren gaan en onder het iconische monument doorlopen via desecurity check of eromheen te wandelen. Aan de Seine kiezen de kinderen een paardje in de draaimolen om een rondje mee te rijden.

Tuileries & Louvre

Begin je wandeltocht door het park de Tuileries aan de kant van het Place de la Concorde. Hier liggen trampolines, goed voor uren springplezier. Al wandelend langs fonteinen en keurig gemaaid gras (waar niet op gelopen mag worden!), kom je van alles tegen voor de kinderen: een speeltuin, vijver met kleine model-zeilbootjes om te duwen, een  crêpestandje en een doolhof. Ook kun je in het park ponyrijden. In het midden zou je het kindvriendelijke Musée d’Orsay [adres: Rue de la Légion d’Honneur] aan de overkant van de Seine in kunnen duiken. Of ga toch voor het beroemde Louvre [adres: Rue de Rivoli] aan het einde van de Tuileries. Bij de bekende glazen piramide-entree is het altijd verschrikkelijk druk, maar als je rond 17:00 uur komt, kun je misschien redelijk vlot naar binnen om nog een uurtje tot sluitingstijd door de eindeloze museumgangen te dwalen. De Egyptische sectie met mummies spreekt bij veel kinderen tot de verbeelding, meer dan het beroemdste schilderij ter wereld, de Mona Lisa. Vlakbij het Louvre zit trouwens een klein museum voor moderne kunst speciaal voor kinderen: Musée en Herbe.

Bois de Boulogne & Louis Vuitton Museum

Het Bois de Boulogne is groot, het is dan ook echt een bos en geen park. Je kunt er heerlijk wandelen, je kunt er fietsen huren en roeien in de vijver. Aan de noordkant van Bois de Boulogne zit de Jardin d’Acclimatation, de oudste speeltuin van Parijs. Het is een soort pretparkje met een treintje, draaimolens, achtbanen en een kleine dierentuin. ‘s Zomers zijn er waterspeeltuinen en je kunt een boottochtje door een sprookjes-oerwoud maken. Vlakbij is het spectaculair vormgegeven gebouw van het Louis Vuitton Museum, Fondation Louis Vuitton is een nieuw museum voor moderne kunst. Reserveer wel van tevoren een tijdslot.

WIN!

Naast deze klassiekers, vind je nog veel meer toffe stedentripbestemmingen met kinderen in het boek Kids & the City (€20; unieboekspectrum.nl

Wat moet je doen om te winnen? Stuur een mailtje met als onderwerp 'Kids & the City' naar [email protected] en laat ons weten welke droomreis jij met de kids wilt maken. Meedoen kan tot 15 maart 2019, de winnaar krijgt een persoonlijk bericht.

Openingsbeeld: Nadezhda1906 / iStock