Levenslessen: een reis is de beste leerschool

Redactie Lonely Planet

Reizen is een positieve invloed: het verruimt onze geest, ontwikkelt onze culturele begrip en het geeft een completer beeld van de wereld. We reizen met onze kinderen om niet alleen hun sociale vaardigheden te bevorderen, maar ook omdat het ze helpt om betrokken, bewuste wereldburgers te worden.

Maar er zijn nog meer voordelen. Ooit stilgestaan bij de vele praktische vaardigheden die kinderen opdoen in de wereld? Hieronder worden acht manieren genoemd waaruit blijkt dat een reis de beste leerschool voor kinderen kan zijn.  

Les 1: leer prioriteiten te stellen met de koffer inpakken

Soms is het moeilijk om te beslissen welke spullen echt nodig zijn en welke slechts overbodige luxe. Wanneer jouw kinderen jong leren om hun koffer goed in te pakken, leren zij hoe ze kunnen overleven zonder luxe en welke verschillende spullen noodzakelijk zijn voor verschillende reisjes. Als zij deze vaardigheid onder de knie hebben, kunnen zij meteen hun tas inpakken voor allerhande situaties: naar school gaan, slaapfeestjes of een dagtrip. Dat scheelt de volwassenen weer tijd.

Tip: Zorg dat de belangrijkste zaken niet worden vergeten door mee te kijken terwijl je kind een paklijst schrijft op tekent. Daarna kun je met de hele familie naar deze spullen op zoek. Zo hou je onderweg meer tijd over voor leuke dingen.

Les 2: hoe reis je van A naar B zonder technologie te gebruiken

In de huidige tijd van TomToms en technologie krijgen kinderen vaak niet meer de kans om te leren kaartlezen. Een reis is hiervoor het uitgelezen moment, want het dwingt ze om bewust te zijn van hun omgeving (“wat staat er op dat bordje? Is dat daar een park?”). Ook leren ze zo tekens ontcijferen, zoals bijvoorbeeld de juiste kleur van een paaltjesroute door het bos.

Thuis zal hun verbeterde richtingsgevoel ze helpen om hun weg te vinden. Waarschijnlijk wordt het atlas ook met plezier uit de kast getrokken.

Tip: laat je kinderen eerst een makkelijke weg zoeken, van een paar honderd meter. Onthoud hierbij dat het juist goed is als je even verkeerd loopt, want daar leren ze het meest van.

Les 3: krijg het onderhandelen onder de knie

Begrijpen waarom mensen onderhandelen, dat het op sommige plekken wel gebeurt, maar op andere niet en weten hoe je het op een succesvolle en respectvolle wijze doet- het is geen makkie. Zelfs volwassenen kunnen hier nog moeite mee hebben. Het is daarom handig om het over afdingen te hebben voor vertrek.

Deze manier van onderhandelen is belangrijk, want het leert je kind diplomatiek en cultureel bewust te zijn, terwijl hij of zij meer vaardigheden krijgt in basale geldzaken. En bovendien, krijgen wat je wil zonder dat iedereen zich achteraf bedrogen voelt is een nuttige skill!

Tip: speel om te oefenen een rollenspel waarin het onderhandelen centraal staat. Laat jouw kinderen dit spel daarna in het echt toepassen op de markt. Misschien werkt hun kinderlijke charme wel in jouw voordeel!

Les 4: het belang van geld

Alle rekenlessen van school komen tot leven wanneer jouw kinderen op reis gaan. Verschillende valuta gebruiken en wisselen geeft een beeld van de wisselende waarde van geld en laat kinderen spelenderwijs hun tafels oefenen. En het gebruik van munten en briefjes die verschillen van wat ze gewend zijn helpt ze thuis beter met hun geld omgaan.

Tip: Geef het zakgeld tijdens de vakantie in de vorm van buitenlands geld. Oudere kinderen kunnen zo uitzoeken wat ze met dit andere geld kunnen kopen. Jongere kinderen zullen zich vermaken door met de verschillende munten te spelen.

Les 5: leer de taal

Een andere manier om kinderen op reis te laten voortbouwen op een vaardigheid die ze op school hebben geleerd, is door ze mee te nemen naar een land met een andere taal. Direct na aankomst zullen ze merken dat het een stuk makkelijker is om te communiceren als ze de taal spreken. Zij kunnen beginnen met simpele woorden als "hallo", "alsjeblieft" en "dank je wel".

Als talen niet je sterkste kant zijn zullen je kinderen zien wat er gebeurt als de verbale communicatie niet optimaal verloopt… En leren hoe lichaams- en gebarentaal kan wordt gebruikt om deze barrière te doorbreken.

Tip: leer jouw kinderen voor vertrek een aantal basiszinnen in de nieuwe taal, zoals 'hallo, vier ijsjes alsjeblieft.' Vervolgens laat je ze deze oefenzin tijdens jullie reis in de praktijk brengen bij een lokale bewoner.

Les 6: proef het verschil

Als we reizen ontdekken we nieuwe smaken, krijgen we unieke kooktechnieken te zien en leren we hoe verschillende culturen waarde hechten aan samen eten. Bij thuiskomst is het leuk om de geleerde lessen rond de eigen keukentafel toe te blijven passen.

Jouw kinderen zullen met het eten van nieuwe, onbekende dingen niet alleen leren om hun grenzen te verleggen, maar zij zullen ook leren dat oude gewoontes en patronen makkelijk doorbroken kunnen worden. Reizen is een uitstekende manier om hiervoor inspiratie op te doen.

Tip: bereid moeilijke eters voor door hen uit te leggen wat er tijdens de reis anders zal zijn. Stel de regel: één keer per dag iets nieuws proberen.

Les 7: geen spijt hebben

Accepteren dat je een beslissing hebt gemaakt en je hierbij neerleggen (ook al blijkt het achteraf de verkeerde), is een belangrijke vaardigheid. Reizen is hier een langdurige oefening hierin: je krijgt adviezen, leest aanbevelingen, bespreekt alles grondig, maakt een besluit en gaat ervoor.

Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders, dus het is een geweldige les om volwassenen een beslissing te zien nemen: zowel de risico’s inschatten als zichzelf uit hun comfortzone duwen. Wanneer je weer thuis bent, zullen jouw kinderen hun nieuwe levensles kunnen toepassen in het dagelijks leven. Kijk toe hoe zij wikkend en wegend besluiten met wie ze zullen spelen of wanneer ze hun huiswerk moeten doen, bijvoorbeeld.

Tip: laat je kinderen een stukje van jullie reis onderzoeken en vraag hen om een reisadvies, inclusief voor- en nadelen.

Les 8: leren omgaan met verveling

Nieuwe plekken ontdekken gaat hand in hand met lange reis- en wachttijden. Hoe meer kinderen reizen, hoe beter ze leren omgaan met verveling. Dit kun je ze leren door het goede voorbeeld te geven en de kinderen te betrekken bij spelletjes en gesprekken. Voor je het weet heb jij zelfstandige kinderen die zich nooit vervelen.

Tip: maak samen een lijst met tien manieren om de tijd door te brengen zonder muziek, boeken of technologie. Alleen papier en pen zijn toegestaan.

Openingsbeeld: allinvisuality / iStock