Levende geschiedenis: een ontmoeting met Vikingen en op fossielenjacht in Zuid-Zweden

Sara van Geloven

Zuid-Zweden heeft een bijzonder rijke geschiedenis, die je met het hele gezin kunt ontdekken. We reizen naar Foteviken in Skåne om Vikingen te ontmoeten en gaan op fossielenjacht in Bromölla. 

1000 jaar geleden heerste de Deense koning Harold Blauwtand ­– naar wie Bluetooth genoemd is – over Skåne en leefden er Vikingen in deze Zuid-Zweedse regio. Tegenwoordig kun je deze legendarische strijders ontmoeten op slechts een halfuurtje rijden vanaf Malmö, de grootste stad van de regio.

Leven als een viking

We rijden langs glooiende velden, die worden afgewisseld door vergezichten over de smalle zee die Zweden van Denemarken scheidt. Dan krijgen we een beschutte inham in zicht, langs de westkust van het schiereiland Falsterbo. Hier, in Höllviken, stond honderden jaren geleden een Vikingnederzetting en vind je nu op exact dezelfde plek het gereconstrueerde Vikingdorp Foteviken.

Een strijder in het Vikingdorp Foteviken | Foto: Carolina Romare

Nadat we de auto geparkeerd hebben en door een houten poort gepasseerd zijn, lijkt het moderne leven ineens mijlenver weg. Houten Vikinghuizen vormen een dorp aan een schitterende baai en overal waar we kijken lopen stoere Vikingen rond. Een leerbewerker staat voor zijn houten hut en wordt omringd door een groepje enthousiaste kinderen – bezoekers, te herkennen aan hun moderne kleding. Even verderop stookt een smid een vuurtje hoger op. Hij wordt gegroet door de bakker, die met armen vol versgebakken broden langs wandelt.

 Uit het grootste houten gebouw – de Vikinghal – komt een indrukwekkende man tevoorschijn, gekleed in de mooiste stoffen van het hele dorp. ‘Dat mag ook wel als Vikingleider,’ zegt hij met een knipoog. Hij is een van de vele vrijwilligers zich niet alleen kleden als Vikingen, maar de hele zomer lang ook leven in het dorp. ‘Het is geweldig gezellig. Mijn vrouw en kinderen zijn er ’s zomers ook en we maken samen muziek, dansen en als de bezoekers weer naar huis zijn – dan begint het echte Vikingfeest pas.’

Op fossielenjacht

We laten het Vikingdorp achter ons en rijden in 1,5 uur richting het noordoosten van Skåne, naar Bromölla. Ver voor de tijd van de Vikingen, in het Krijt, was dit gebied een ondiepe zee. Er kwamen talloze zeedieren voor, waaronder dinosaurussen als de plesiosauriërs en mosassauriërs – de machtige zeedraken. Even ten noorden van het plaatsje Bromölla gaan we op zoek naar de fossielen die deze zeebewoners diep in de grond hebben achtergelaten.

Op fossielensafari met Filip Lindgren | Foto: Jurrien Veenstra

Het veldstation van Filip Lindgren ziet er niet heel bijzonder uit. Er staat een picknicktafel, een werkbank en er ligt een grote hoop zand, tientallen meters verderop uitgegraven op ongeveer 10 meter diepte. Maar schijn bedriegt, want dit zand bevat verborgen schatten. Op de vraag of het ook moeilijk is om fossielen te spotten moet Filip lachen: ‘Ik kan je 100% garanderen dat je vandaag een fossiel vindt.’

Hij geeft ons een schep en een emmer en we gaan aan de slag. Met een volle emmer zand lopen we naar de werkbank, waar we als goudzoekers hoopjes zand door een zeef in een bak water laten glijden. En welja! Binnen een paar minuten hebben we onze eerste fossielen in de zeef gespot: kleine stukjes versteende inktvis en echte haaientanden van zeemonsters die hier miljoenen jaren geleden hebben rondgezwommen. Een uurtje later stappen we onder de modder glunderend weer in de auto, met onze gevonden schatten veilig opgeborgen in een doosje op het dashboard.

Gevonden haaientanden | Foto: Jordan Sears / iStock

Make it happen

Het Vikingdorp Foteviken is van mei - september doordeweeks open voor bezoekers en in juli ook in het weekend. Toegang voor volwassenen is €11 en voor kinderen €4. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd. Kijk op de website van Foteviken voor meer informatie. Neem contact op met Filip Lindgren om een fossielsafari te boeken: tel. +46 708 843 164. Kijk op de website van Fossil Forum voor meer informatie en prijzen.

Skåne ligt op zo’n 9 uur rijden vanaf Nederland en is ook goed bereikbaar vanaf Kopenhagen – je hoeft slechts de Öresundbrug over te steken of een veerboot te nemen. Je vliegt al naar Kopenhagen vanaf €80 vanaf Schiphol (met o.a. Norwegian Air, Scandinavian Airlines of KLM) en €20 vanaf Brussel (met o.a. Ryanair, Brussels Airlines of Scandinavian Airlines). Meer informatie over de regio vind je op de website van Visit Skåne en tips voor de zomer lees je hier.

Lees ook: 7 redenen om Skåne te bezoeken

Openingsbeeld: Carolina Romare