Lekker opblijven: nachtelijke avonturen voor de kinderen

Redactie Lonely Planet

Wat is nou spannender voor een kind dan opblijven na je bedtijd- zeker als je iets heel leuks gaat doen? Laat het slapengaan even achterwege en geef je kinderen met deze vijf wereldse tips een nacht die ze niet snel zullen vergeten.

Waarschuwing: slapen zal op een laag pitje staan, maar zoals de meeste ouders wel weten is een goede nachtrust eigenlijk gewoon overschat…

Het Noorderlicht zie je best in de Finse wintermaanden | Foto: sara_winter / iStock

Lig wakker bij het Noorderlicht in Finland

Ja, het zien van het Noorderlicht komt neer op uren wachten in ijskoude temperaturen, wat voor sommige kinderen een ware beproeving kan zijn. Het is echter een uniek avontuur dat je kinderen zich voor altijd zullen herinneren. En met een beetje plannen is het ook goed te doen.

Zorg er ten eerste voor dat je naar Finland toegaat als de kans op het Noorderlicht zien ook het grootst is: van oktober tot en met maart, dan is het ’s nachts het donkerst. Plan voor de reis meerdere activiteiten: sleetje rijden met rendieren, sneeuwpoppen maken, of misschien zelfs een bezoekje aan de Kerstman (afhankelijk van het moment). Als het tijd wordt voor de Grote Lichtshow, zorg dan dat de kinderen warm zijn (laagjes, een vuurtje, of een sneeuwgevecht) en hou hun aandacht en interesse vast (verhaaltjes, spelletjes, een goede reisgids voor alle waarom-vragen). Als het wachten toch nog te lang duurt, dan kan een dutje helpen. Als je ze maar wakker maakt voordat het spektakel begint.

Geschikt voor: actieve kinderen die wel van een nieuwe uitdaging houden.
Alternatief: dichterbij huis sterrenkijken. Ga op zoek naar een plek waar je de hemel het beste kunt bewonderen en neem dekens, kussens, warme chocolademelk en voldoende snacks mee. Geef de kinderen verrekijkers of een telescoop. Als ze zich gaan vervelen, kun je ze hun eigen sterrenbeelden laten verzinnen.

Overdag het Spy Museum in Washington, 's nachts een spionnenleerschool | Foto: ChepeNicoli / iStock

Ontdek nachtelijk Washington DC… undercover

Verschillende musea in de wereld bieden tegenwoordig de mogelijkheid voor kinderen om ’s nachts te blijven slapen. Maar hoe vaak krijg je de kans om midden in de nacht te leren hoe je de nieuwe James Bond kunt worden?

Tijdens Operation Secret Slumber van het International Spy Museum krijgen kinderen een geheime identiteit en een missie voor de nacht: ze leren hoe ze een geheime code kunnen maken en kraken, ze worden op pad gestuurd om top-secret informatie te verzamelen en jagen op een mol in hun midden – en dat allemaal voor de zon op komt! En indien je dacht dat jij lekker kunt gaan slapen terwijl junior de super-spion uithangt: de begeleidende ouders worden beziggehouden met hun eigen geheime missie…

Geschikt voor: wat oudere kinderen die de smaak van spionage te pakken hebben en graag veel willen leren.
Alternatief: Slaap tussen prehistorische vrienden in Dinosnores, in het Australian Museum in Sydney. Of wordt een warrige wetenschapper in het Science Museum van Londen, met de wat ongeïnspireerde naam “Science Nights”.

Na een hobbelige nacht op de rails: wakker worden in Venetië | Foto: Solovyova / iStock

Reis over de rails van Parijs naar Venetië

Misschien denk je dat de romantiek van de slaaptrein alleen voor volwassenen is weggelegd, maar deze liefde begint al heel vroeg. Aan boord van de Thello-nachttrein van Parijs naar Venetië, zullen de kinderen zich verwonderen over de stoelen die omgebouwd kunnen worden tot heerlijke bedden; ze zullen genieten van een warme treinmaaltijd; en doorkrijgen hoe het landschap te bewonderen zonder dat ze hun koppies uit het raam hoeven te steken.

Met deze trip verander je de reis zelf (voor kinderen - en hun ouders - vaak al een hele uitdaging) in een avontuur! Laat ze nieuwe steden en landschappen ontdekken vanuit hun eigen huisje in de trein, met een goed bed om in te slapen. Bonus: kinderen jonger dan vier jaar mogen gratis mee, indien ze bij een meereizende volwassene in bed slapen.

Geschikt voor: jonge treinliefhebbers en goed bereisde kleintjes.
Alternatief: In The Ghan in Australië schiet je ’s nachts van de ene naar de andere kant van het continent. De Caledonian Sleeper brengt de hele familie in stijl van het drukke London naar het idyllische Schotland.

Als de lucht verkleurt komt Djemaa el-Fna tot leven | Foto: pavliha / iStock

Een nachtelijk diner op Djemaa el-Fna, Marrakesh

Het vertier, de geluiden, de keuzes: Djemaa el-Fna in Marrakesh is een ongelooflijke ervaring voor kinderen, ongeacht het tijdstip – maar de stad komt pas écht tot leven tijdens het avondmaal. Gezellig samenkomen in de avonduren is over het algemeen iets voor de grote mensen, dus kinderen vinden het vaak extra leuk als zij ook mee mogen doen.

Kijk omhoog naar de verkleurende Noord-Afrikaanse lucht, dan neerwaarts, naar de slangenbezweerders… Zelfs de moeilijkste eters kunnen overtuigd worden met patat en vers brood, met wat vers fruitsap erbij. En kijk vervolgens toe hoe alle geuren en smaken je kind doen glunderen.

Geschikt voor: kinderen die graag als volwassen behandeld worden en niet bang zijn voor een beetje chaos of exotische sferen.
Alternatief: minder hectisch, maar commerciëler: de nachtelijke markt Asiatique in Bangkok biedt voldoende ruimte, nachtelijke shows en zelfs een reuzenrad voor kinderen.

Nu is het nog licht: 's nacht ziet Singapore Zoo er heel anders uit | Foto: javarman3 / iStock

Nieuwe vrienden maken tijdens de Singapore Night Safari

Deze safari wordt regelmatig genoemd als de Singapore’s beste nachtelijke attractie en doet precies wat het belooft: je wordt meegenomen op een reis in het donker, langs dieren die zichzelf juist dan openbaren. Er is een tramritje van 40 minuten door zes (aangelegde) geografische wereldzones, met wandelpaden die je leiden waar de tram je niet kan brengen.

Je leert hier niet alleen over de bekende dieren zoals tijgers, olifanten en luipaarden, maar ook over Maleisische tapirs, Himalayathargeiten en Birmese bantengs – om er maar een paar te noemen.

Geschikt voor: kinderen die dol zijn op dieren en graag wat over de natuur willen leren.
Alternatief: ga slapen tussen de bekendste beestjes van Australië, tijdens de Wild Sleep Out in Walkabout Wildlife Park in New South Wales. Of anders is er natuurlijk altijd nog Disney en hun Starlight Safari, bij de Animal Kingdom Lodge in Walt Disney World.

Openingsbeeld: MrsVega / iStock