Lange en verre reizen met de kids: tips & trucs

Redactie Lonely Planet

Je baan opzeggen en met je gezin op wereldreis gaan: wie droomt er niet van? Veel ouders zouden die stap graag willen zetten, maar alleen al bij de gedachte “hoe ga ik zo’n reis plannen?” zakt de moed hen in de schoenen. Zeker als je al hemel en aarde moet verzetten om de kinderen zelfs maar de deur uit te krijgen. Het is makkelijker dan je denkt. Vastberaden om van je familiedroom een realiteit te maken? Lees dan onze tips.

Maak een keuze en blijf erbij

Een wereldreis met kinderen heeft zijn voor- en nadelen. Reizen met baby’s en peuters is goedkoper en er is geen lastig gedoe met scholen. Aan de andere kant zullen ze zich achteraf waarschijnlijk niet zo veel van de reis kunnen herinneren. Oudere kinderen zullen het hele avontuur wel ten volle beleven, maar zij mogen hun schoolactiviteiten natuurlijk niet verwaarlozen. Tieners houden wel van een impulsieve verandering in hun leven, maar hun vriendschappen en aankomende examens zullen hen misschien overtuigen om toch thuis te blijven.

Maak je niet te veel zorgen over het juiste moment, want dan zal je de sprong nooit wagen. Kies gewoon een datum en start met plannen. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.

Kies een reisstijl die bij je familie past

Ver en avontuurlijk reizen met baby’s en peuters kan, maar sommige bestemmingen (zoals Zuidoost-Azië en gebieden in de Grote Oceaan) zijn kindvriendelijker dan andere. Oudere kinderen en tieners kunnen iets meer uitdaging aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kampeersafari in de Afrikaanse bush of een trektocht door de Himalaya?

Het is een groot misverstand dat je voor een wereldreis een trekrugzak en een wereldticket nodig hebt. Over land reizen met een camper is een leuke en flexibele manier om te reizen, of je kunt een continent doorkruisen op de fiets, of oceanen ontdekken per zeilboot…

Gezond de weg op

Gezondheid is topprioriteit. Tref al vroeg voor je vertrekt de nodige maatregelen: welke vaccinaties zijn nodig? Zijn malariapillen verreist? Vergeet niet dat sommige vaccins (zoals tyfus) pas mogen vanaf een bepaalde leeftijd. Hou ook steeds een EHBO-kistje bij de hand en bepaal van tevoren wat je gaat doen bij een noodgeval. Een uitgebreide reisverzekering is een must.

Voorbereiding is het halve werk. De frisse lucht, beweging en de nieuwe en gevarieerde voeding geeft een enorme boost. Grote kans dat jullie gezonder dan ooit weer terugkeren!

Lichte bepakking, bevoorrading onderweg

Zal jullie koffer uitpuilen van de babyspullen? Of zijn de kinderen oud genoeg om zelf een koffer of tas te dragen? Ga je backpacken of autorijden? Moet je rekening houden met de seizoenen of ga je resoluut voor een warm klimaat?

Reis zo licht mogelijk, ongeacht de plannen. Luiers, babyvoeding en kleding koop je onderweg. Wat voor kleinere kinderen niet mag ontbreken zijn enkele objecten waar ze aan gehecht zijn, zoals een teddybeer of dekentjes. Een draagdoek voor baby’s en peuters en een tablet of laptop vol games en films voor de saaie momenten zijn ook handig. Een kleine rugzak die de kinderen zelf mogen inpakken en dragen is een leuke manier om ze te betrekken bij de reisvoorbereidingen.

Financieel plan

Geldbeheer is tijdens de reis erg belangrijk, want niemand wil halverwege opeens bankroet zijn. Leg een wekelijks maximumbudget vast en houd je eraan. Zet wat geld opzij voor noodgevallen en uitspattingen. Als je met een krap budget reist, kan je het best de meeste tijd doorbrengen in goedkopere landen. Je zal sneller je geld verliezen in Noord-Amerika en West-Europa dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië of India.

Om geld te besparen kun je gaan kamperen of in hostels verblijven (veel hostels zijn vandaag de dag erg gezinsvriendelijk). Je eigen potje koken in plaats van steeds uit eten gaan bespaart je ook een flinke duit. Tenslotte kunnen couchsurfing of een huizenruil geld besparen, terwijl je er leeft als de locals. Twee vliegen in één klap dus!

Betrek de kinderen erbij

Laat de kinderen meebeslissen wanneer er keuzes gemaakt moeten worden. Vraag hen wat ze willen doen, wat ze graag willen bezoeken… Moedig hen ook aan een dagboek bij te houden, waar ze in kunnen tekenen of schrijven, of geef hen een kindvriendelijke camera waarmee ze de reis op hun eigen manier kunnen vastleggen.

Je zult op een trager tempo moeten reizen dan vóór je kinderen had. De meeste kinderen houden er namelijk niet van om in sneltreinvaart alle belangrijke bezienswaardigheden van de bestemming te ontdekken. Het is voor iedereen prettiger wanneer je meerdere dagen, weken of zelfs maanden op één en dezelfde bestemming blijft.

Tijd voor jezelf

Je doet er goed aan om af en toe wat tijd voor jezelf in te plannen, zonder de kinderen in de buurt. Spreek een beurtrol af waarbij je elk om beurt op de kinderen let en kunt genieten van wat belangrijke me-time. Je kan ook een babysitter huren en een avond zonder de kinderen doorbrengen. Een hotel met een aparte kidsclub behoort ook tot de mogelijkheden. Om aanhoudende hoofdpijn geen kans te geven doe je er ook goed aan de kinderen af en toe van elkaar te scheiden.

Reizen is leren

Als je met schoolgaande kinderen reist, zul je ze moeten lesgeven. Er moet tijd zijn voor het klassieke studeren, maar laat je zeker ook inspireren door de omgeving! Kunst en geschiedenis kan je hen bijbrengen door een dagje naar een museum te gaan en een lesje wiskunde geef je op de plaatselijke markt. De geografische kennis scherp je aan door samen kaarten te bestuderen en door je kinderen in contact te brengen met de lokale bevolking leren ze een nieuwe taal.

Er zijn heel wat websites bestemd voor thuisonderwijs en veel organisaties hebben speciale programma’s op hun site staan die je kunt gebruiken. Bezoek bijvoorbeeld de site van National Geographic, NASA en de BBC.

De reis op zich is eigenlijk de grootste leerschool. Je kinderen zullen ontzettend veel praktische en sociale vaardigheden opvangen waarmee ze kunnen uitpakken wanneer ze terug thuis zijn.

Wat na terugkomst?

Wanneer jullie terugkomen, zal de dagelijkse routine jullie opnieuw overvallen. Jullie hebben net een lange periode elk uur van de dag met elkaar doorgebracht, dus het zal niet eenvoudig zijn om de draad weer op te pikken. Laat iedereen even bijkomen voordat weer het school- en werkleven weer begint! Om de “post-trip blues” te boven te komen kunnen jullie samen een fotoboek maken, op zoek gaan naar leuke avontuurtjes in de eigen omgeving, of starten met het plannen van een nieuwe reis. De kinderen zullen nu hoogstwaarschijnlijk ook het reisvirus te pakken hebben!

Wil je eerst een korte reis plannen voordat je de grote sprong waagt? Download dan gratis het edbook, 25 City Adventures for Families, en laat je inspireren.

Lees ook: In een luchtballon de wereld rond voor kinderrechten

Openingsbeeld: Aleksandarnakic / iStock