Een wereldreis met kinderen - wat je moet weten voordat je gaat

Redactie Lonely Planet

Genoeg van de stress en spanning van het werkende leven? Weinig tijd voor de kinderen? Het lijkt misschien een onmogelijke stap, maar het gebeurt vaker dan je denkt: een wereldreis met de kinderen. Verhuur je woning (welkome inkomsten tijdens zo’n lange afwezigheid) en reis een paar jaar met z’n allen de wereld rond.

Van tevoren is het moeilijk in te schatten hoe alles zal gaan, of de familie het wel aankan- en wat te doen met het onderwijs van de kinderen? Hoewel het in elke situatie natuurlijk kan verschillen, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken: er zijn genoeg reizigers die je succesvol voorgingen. Als jij van een avontuurlijke reis droomt, hebben wij hier een aantal goede tips.

Kinderen en reizen zijn een goede match

Denk niet dat kinderen een last zullen zijn tijdens avontuurlijk reizen. Kinderen zijn juist erg weerbarstig en komen op avontuur helemaal tot leven. Het is een verrijkende levenservaring voor alle gezinsleden: verblijven in tribale hutten, wildlife spotten, door indrukwekkende regenwouden trekken, afgelegen dorpjes bezoeken… Kinderen zorgen altijd voor een vrolijke sfeer. Als jouw kinderen nog te jong zijn om lange afstanden te lopen, kun je vaak transport regelen naar dorpjes die dichtbij de weg liggen.

Reis niet te snel

Kleine kinderen worden snel moe wanneer een reis eentonig wordt en ze hebben genoeg tijd nodig om gewoon te spelen. Na een periode van veel rondreizen is het een goed idee om op een leuke plek te stoppen. Hier kunnen kinderen hun energie opladen en nieuwe vrienden maken. Het is geweldig hoe snel je je op een nieuwe plaats thuis kunt voelen.

Gezondheidsvoorbereidingen

Sluit verzekeringen af, plan vaccinaties in en zoek van tevoren uit hoe je het gezin op reis gezond houdt. Maar wees niet paranoïde: van alle activiteit en frisse lucht zijn je kinderen straks misschien wel gezonder dan thuis.

Vermijd bussen

Reizen in de ontwikkelingslanden bestaat vaak uit lange, oncomfortabele busreizen met snelheidsgekken achter het stuur, twijfelachtige veiligheidsmaatregelen en airco die permanent keihard staat te blazen. Pak altijd extra kleding en overgeefzakjes in je handbagage in, naast de spelletjes en boeken tegen de verveling. Maar als het kan, neem dan vooral de trein, boot of het vliegtuig voor een lange tocht.

Houd het ontspannen

Ondanks dat de kinderen natuurlijk je oogappeltjes zijn, kan het tijdens een lange reis behoorlijk uitputtend en stressvol zijn om 24/7 voor ze te zorgen. Zorg dat je af en toe kinderopvang regelt zodat de volwassenen even wat tijd hebben voor zichzelf en elkaar. Of wissel elkaar af met individuele activiteiten als duiken of klimmen, zodat de ander even een moment voor zichzelf kan hebben.

Lesgeven op reis

Tijdens de reis moeten de kinderen natuurlijk onderwezen worden. Zet daarom elke week een paar uur voor één-op-één thuisonderwijs op de planning. Dit is niet altijd makkelijk, in de interessante omgeving is er voor kinderen natuurlijk veel leuks te doen. Probeer ze enthousiast te maken door de schoolopdrachten aan hun interesses aan te passen en juist van deze omgeving gebruik te maken.

Neem een laptop mee

Een laptop is niet alleen handig voor films, spelletjes en Skypen met het thuisfront, hij kan ook worden ingezet voor thuisonderwijs. Op plaatsen met wifi kun je allerlei educatieve bronnen opzoeken of onderzoek doen voor de lessen.

Het is natuurlijk een cliché, maar reizen is echt de beste vorm van onderwijs. Haal het meeste uit je reis door interessante en ongewone ervaringen op te zoeken, in plaats van gewoon maar op het strand te hangen. Ze zullen leren door te zien. Koraal, bossen, bergen, maar ook: verrassende, verschillende culturen, oude tempels en exotische markten. En voor de biologieles de wildernis in, met zijn krokodillen, neushoornvogels, orang-oetans en andere diersoorten- in het echt, in plaats van in de dierentuin. Deze ervaringen zul je op school niet krijgen.

Lees hier nog meer tips en trucks voor reizen met kids.

Openingsbeeld: AleksandarNakic / iStock