De 4 beste bestemmingen om wildlife te spotten met kinderen

Redactie Lonely Planet

Als het aankomt op het kiezen van een vakantiebestemming voor het hele gezin, zijn er veel factoren waar je rekening mee moet houden. Van reistijd tot kindvriendelijkheid: het kan een hele kluif zijn om de perfecte plek te vinden.

Als er een ding is dat zeker is, is het dat kinderen dol zijn op wilde dieren en een beetje spanning. Dus sla het strand en de pretparken over en trek de natuur in voor een vakantie vol avontuur.

Van waggelen met pinguïns op de Galapagoseilanden tot leeuwen zien brullen op een safari in Kenia of snorkelen met zeeschildpadden op de Kaaimaneilanden, deze reizen zullen propvol met momenten zitten die voor levenslange herinneringen zorgen. Ook zijn deze reizen erg leerzaam voor de kids om meer te leren over de gevaren die wilde dieren tegenkomen in het wild en het conserveren van hun leefgebied.

1. Sepilok Nature Reserve, Borneo

Tropische temperaturen, rijke vegetatie en dichte bossen: Borneo loopt over van de wildlife. Het is een van de weinige plekken ter wereld waar tijgers, neushoorns, orang-oetans en olifanten samenleven. Bezoek het Sepilok Nature Reserve om een gigantisch aantal orang-oetans in het wild te zien.

Kinderen vinden het fantastisch om te zien hoe baby orang-oetans gevoed worden en leren van alles over deze apen. Er zijn nog veel meer bijzondere diersoorten te vinden in Borneo, waaronder neusapen, bebaarde varkens, nevelpanters, marmeren katten en dwergolifanten.

2. Galapagoseilanden, Ecuador

Deze ongerepte archipel voor de kust van Ecuador barst van de natuur en wilde dieren en functioneert ook als Werelderfgoed dankzij de bijzondere wildlife, van van blaffende zeeleeuwen tot blauwvoetgenten tot lichtgevend plankton, zeeschildpadden en pinguïns. Daarnaast kun je op Sanibel-eiland, Santa Cruz, Florena en Santiago-eiland roze flamingo's die op één been staan spotten.

Naast flamingo-spotten vinden kinderen het gewelding om te snorkelen in het heldere water van Wolf en Darwin-eiland, op zoek te gaan naar haaien en te wandelen bij Tagus Cove op zoek naar pinguïns en reuzenschildpadden.

3. Kaaimaneilanden

De Kaaimaneilanden liggen in het mintgroene water van de Caribische Zee en zijn al jarenlang een populaire vakantiebestemming voor gezinnen. Als je jezelf van het strand af weet te sleuren, zul je zien hoeveel wilde dieren hier wonen op zowel het vasteland als in de zee. Oudere kinderen kunnen duiken naar de schitterende koraalriffen bij Seven Mile Beach met kleurrijk koraal, veelkleurige vissen en zeeschildpadden. En niet te vergeten: scheepswrakken die de fantasie op hol doen slaan.

Op het land leven inheemse blauwe iguanas, die worden beschermd met broedprogramma's om de populatie te doen groeien. Spotts Beach is een populair strand om schildpadden te voeren. Je kunt er ook goed snorkelen om dicht bij ze te komen, maar je mag niet te dicht in de buurt komen, het blijven immers wilde dieren.

4. Lapland, Finland

Fins Lapland ligt in de Poolcirkel en is de thuisbasis van de Kerstman, zijn huis staat naar verluidt in Rovaniemi. Voor kleine kinderen is dit natuurlijk fantastisch! Maar naast een dikke man met baard is dit gebied ook het thuis van lynxen, grijze uilen en bruine beren. In de zomer kun je Arctische zalmforel en regenboogforel vangen in een van de 200.000 meren van het land, en in de winter kun je inheemse husky's ontmoeten en vervolgens op door rendieren getrokken sleeën door de besneeuwde wildernis rijden.

Als je geluk hebt zie je misschien zelfs het noorderlicht, dit natuurfenomeen laat zich in de winter regelmatig zien. 

Openingsbeeld: IreneCorti/iStock