10 tips voor wandeltochten met kinderen

Redactie Lonely Planet

Wandeltochten met kinderen zullen een liefde voor het buitenleven creëren in hun hart. Ook zullen ze een ontdekkingsdrang ontwikkelen waar ze een leven lang plezier van zullen hebben. Maar voordat het avontuur kan beginnen, zul je erin moeten slagen je kinderen van de bank te krijgen, de wifi-loze vrije wildernis in. Verander computerverslaafden met vierkante ogen in wandelaars die hun ogen uit kijken. Gebruik de volgende tips en trucs voor familiewandeltochten.

Speel en plan samen

Als je de kinderen betrekt bij de planning van een buitenavontuur wakkert dat gelijk hun interesse en enthousiasme. Laat een aantal potentiële routes zien op een kaart of op de computer en laat ze zelf een route kiezen. Zorg dat je kinderen tijdens de wandeling de kaart of het GPS-toestel vasthouden en laat hen een tijdje de weg wijzen. Bekijk achteraf samen de route en laat zien wat ze bereikt hebben- en hoe trots je daarop bent.

Kleine stapjes

Klein beginnen is essentieel. Stem de routes af op het jongste of minst sportieve lid van de groep. Het laatste wat je wilt is dat je kinderen al moe en chagrijnig worden voordat de wandeling voorbij is. Kleine hoofdjes slaan grote herinneringen op. Dus het is belangrijk dat deze vroege avonturen goed beginnen. Begin met kortere wandelingen en bouw grote missies op. Kies routes die minder dan 10 kilometer lang zijn voor kinderen onder de 10 jaar.

Wees goed voorbereid

Zorg dat jouw kinderen het niet koud hebben en geen honger krijgen tijdens jullie wandeltocht, want dan vermindert het enthousiasme voor toekomstige wandeltochten heel snel. Neem voldoende eten en warme, waterdichte kleding mee (laagjes zijn het beste). Gezonde snacks zoals fruit en noten zijn ideaal. Toch is het ook slim om een zoet koekje of snoepje mee te nemen als beloning na een lange klimtocht. Op die manier houden de kinderen moed.

Voorpret

Moedig je kinderen aan om hun eigen rugzak in te pakken met belangrijke benodigdheden en leuke extra's. Laat hen bijvoorbeeld een vergrootglas inpakken om insecten te onderzoeken. Of geef hen een zaklantaarn mee voor noodgevallen en om grotten en holle bomen mee te belichten. Laat ze een verrekijker meenemen om wildlife te spotten en pak een camera in waarmee ze hun klungelende ouders kunnen fotograferen.

Als je een GPS-toestel hebt kun je van de wandeling een spel maken door te gaan geocachen. Dit is een wereldwijde, oneindige speurtocht waarbij coördinaten en hints gevolgd moeten worden om verborgen schatplaatsen te ontdekken.

Houd het interessant

Een wandeltocht met kinderen is zo interessant als je hem zelf maakt. Jij kent je eigen kinderen het best, dus waarom zou je de wandeling niet persoonlijk maken? Als je kinderen van dieren houden, kies dan een tocht waarbij je waarschijnlijk wildlife zult ontdekken. Zijn je kinderen fantasierijk? Ga dan op zoek naar elfenhuisjes en trollen in wouden en bossen.

De meeste kinderen houden van rotswateren, grotten, duinen en kusttochtjes. Voor oudere kinderen  is een nachtelijke wandeling misschien uitdagend, met een hoofdlamp op zoek naar nachtdieren. Of ze kunnen meelopen met een vollemaanwandeling die worden aangeboden in het Bryce Canyon National Park in Utah, USA, of, dichterbij huis, door Staatsbosbeheer. Een wandeltocht als “Wood of the Water” in Wales’ Brecon Beacons National Park is voor je kinderen een schot in de roos: hierbij is het namelijk mogelijk om achter een waterval langs te lopen.

Deel de ervaring

Wandelen in de wilde natuur is een goede manier om een gezellige tijd met je kinderen te beleven. Ver weg van digitale afleidingen als hun geliefde TV's en tablets zullen ze tijdens een wandeltocht vrijuit babbelen. Soms kan het een goed idee zijn om een vriendje of vriendinnetje mee te nemen- samen spelend hebben ze niet door dat de kilometers voorbij vliegen. Kijk wel uit voor een muiterij: zeuren is aanstekelijk en kan zich als een virus door een groepje kinderen verspreiden. Houd iedereen enthousiast door positief gedrag en positieve resultaten te belonen.

Geef achtergrondinformatie

De geschiedenis, mythes en legendes die bij de vele kastelen, ruïnes en neolithische overblijfselen van Europa horen, zijn geweldig voor nieuwsgierige kleine wandelaars. Ga op zoek naar mysterieuze boemannen in Yorkshire's Peak District, of zoek het monster langs de kust van Loch Ness in Schotland, dat zich niet laat zien voor camera's. In Australië, Nieuw-Zeeland en Amerika worden geografische kenmerken vaak geassocieerd met inheemse scheppingsverhalen. Dit kan een wandeling tot leven brengen en de verbeelding aanwakkeren. Kinderen kunnen zelfs plezier beleven aan het bedenken van hun eigen verhalen die bij de omgevingen passen.

Creëer plezier

Zorg dat jouw wandeling eindigt op een plek die plezierig is voor kinderen. Dit kan bijvoorbeeld een strand, kasteel of speeltuin zijn. Je kunt ook een beloning geven zoals een ijsje of een glas limonade. Geef jouw kinderen iets om naar uit te kijken en kom je beloftes na. Houd doelen bereikbaar, maar wees niet bang om de lat hoog te leggen. Kinderen zullen zich heel trots voelen als ze het hoogste punt van een land bereikt hebben, zoals de Ben Nevis in het Verenigd Koninkrijk, of Mount Kosciuszko in Australië. Beide wandeltochten zijn goed mogelijk voor kinderen in goede gezondheid.

Ren niet te hard

Het is een grote fout om kinderen te dwingen te snel te lopen: jullie wandeling moet plezierig zijn, geen wedstrijd. Als je langzaam loopt of te laat vertrokken bent om je geplande eindbestemming op tijd te bereiken, dan moet je simpelweg het plan aanpassen. Jouw kinderen willen onderweg in bomen klimmen, verstoppertje spelen, steentjes over het water laten stuiteren, herfstbladeren in de rondte gooien, steentjes verzamelen en bramen plukken. Dit is juist precies de bedoeling. Je kinderen zullen zo ontzettend genieten van hun wandeltocht.

Overnachten

Zodra kinderen gewend zijn aan wandelen is het tijd voor een volgende stap: een overnachting. De meeste jonge kinderen vinden het idee van overnachten in de wildernis heel aantrekkelijk en je kunt zelfs de rimboe nog comfortabel maken met warme chocolademelk en geroosterde marshmallows. Kies de juiste locatie voor de juiste tijd van het jaar. Sterren kijken in de wildernis is zowel voor kinderen als voor volwassenen een fantastische ervaring.

Dartmoor biedt een aantal geweldige wandeltochten aan en is een van de weinige plekken in Engeland waar je legaal mag wildkamperen. Vele nationale parken over de hele wereld bieden veilige kampeermogelijkheden in de wildernis aan- in Yellowstone National Park kun je zelfs een lama huren die je helpt om je veilige overnachtingsplek te bereiken. Er is geen kind op aarde dat niet zijn of haar eigen lama wil voor een weekend.

Lees ook: Lange en verre reizen met de kids: tips and trucs.

Openingsbeeld: Imgorthand / iStock