10 avontuurlijke bestemmingen voor het hele gezin

Redactie Lonely Planet

Klaar met elke zomer een autovakantie naar altijd weer dezelfde camping? Er zijn zoveel meer geweldige bestemmingen voor de hele familie! We zetten 10 topbestemmingen wereldwijd voor een gezamenlijk avontuur op een rij.  

1. IJsland

Een reis naar IJsland staat voor een avontuurlijke vakantie. Maak een rit met de kids op een hondenslee, ga de zee om op walvissen te spotten en ontdek mooiste gletsjers. Ook kun je hier in de winter het Noorderlicht bewonderen en het hele jaar door genieten van warmwaterbronnen. En als dat nog niet avontuurlijk genoeg is: misschien een afdaling naar het binnenste van een vulkaan? Een reis naar IJsland kan duur zijn, dus raadpleeg onze handige minigids voor Budgetproof IJsland voor gratis en goedkope uitjes

2. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een populaire bestemming voor families en terecht. De natuurlijke schoonheid is ongeëvenaard en er zijn veel kidsvriendelijke buitenactiviteiten. Wat dacht je van het spotten van wilde pinguïns in een fjord of een avontuurlijke grottentocht op zoek naar gloeiwormen? Door een camper te huren kun je niet alleen op een goedkope manier het land ontdekken, je zult ook alle vrijheid hebben om je eigen tempo aan te houden. 

Volle marktkramen in Marrakesh | Foto: pilesasmiles / iStock 

3. Marrakesh, Marokko

Een bezoekje aan de medina in Marrakesh is een avontuur voor de zintuigen: het oproep tot het gebed, slangenbezweerders aan het werk, nauwe steegjes en winkels met hoog opgestapelde koopwaar, kruiden, tajines en verse sappen om te proeven… En je hebt er natuurlijk de kans om de kinderen de kunst van het afdingen te leren. Marokko is een heerlijk exotische bestemming voor het hele gezin.

4. Zuid-Afrika

Wilde dieren spotten in hun natuurlijke omgeving is een kick voor zowel de kids als volwassen. Kruger National Park in Zuid-Afrika is een goede bestemming voor het hele gezin. De kans dat je hier dieren ziet is namelijk groot en in de zuidelijke delen van het park zijn de loopafstanden relatief kort. Het is mogelijk om hier gezinsvriendelijke huisjes te huren met zwembaden om na een lange dag lekker af te koelen.

5. Snowdonia, UK

Spring op verborgen trampolines in diepe grotten, vlieg door de lucht op een reusachtige schommel of surf op een inlandse lagune – het is niet moeilijk te begrijpen waarom Noord-Wales op onze lijst van topbestemmingen voor 2017 stond. Kinderen zullen het ook heerlijk vinden om op avontuur te gaan in de vele historische kastelen. Voor de actievelingen is het beklimmen van de Snowdon een must. Hierna kun je lekker de benen laten rusten tijdens een ritje met een echte oude stoomtrein door het Nationaal Park Snowdonia.

Waterfietsen in het Tidal Basin | Foto: qingwa / iStock 

6. Washington D.C. USA

Een wereldberoemde stad ontdekken is een avontuur op zich. In D.C. kan jouw gezin de kunst van het spioneren leren in het International Spy Museum, naast een flinke dosis geschiedenis bij het Lincoln Memorial en in een aantal fantastische musea. Er is ook genoeg actiefs te doen voor het hele gezin: neem de lift naar de top van het Washington Monument of ga samen in de Tidal Basin waterfietsen. Neem je Washinton D.C. mee in een langere reis door de VS? Zo zie je de stad in één weekend

7. Zuidwest-Australië

Lopen jouw kinderen met hun hoofd in de wolken? Trakteer ze dan op een 600 meter lange tocht door de boomtoppen van de Valley of the Giants. Of houden jouw kinderen meer van het ondergrondse? Dan kun je een kijkje nemen bij de fascinerende grotten in de omgeving van de rivier de Margaret. Zijn ze gek op wildlife? Ga dan walvissen spotten in Geographe Bay. Stranden afspeuren? Fietsen? Bomen beklimmen? In Zuidwest-Australië kan het allemaal. 

8. Japan

Voor tieners die gelukkig worden van robots, spelletjes en techniek is een trip naar Japan een droom die uitkomt. Voeg een aantal hersenactiviteiten toe (ontdek samen manga en anime of bezoek oude tempels en heiligdommen) en bezoek een van de nationale parken of stranden wanneer iedereen even op adem wil komen. Voor je het weet beleven zelfs de nukkigste avonturiers in jullie gezin de tijd van hun leven.

Lees ook: 10 tips voor wandeltochten met kinderen. 

De Gouden tempel van Dambulla | Foto: DavorLovincic / iStock

9. Sri Lanka

In dit Indiase subcontinent is er zoveel te beleven dat het moeilijk kiezen is! Bezoek olifanten in het wild, prachtige treinen, eeuwenoude tempels, stranden, forten en natuurparken. Pluspunt: de bewoners van Sri Lankan ontvangen kinderen met open armen. Met een goede planning en een voorliefde voor avontuur wordt deze reis geheid een succes, voor de hele familie. Voor oudere kinderen is het leuk om een treinrit te maken in een van de iconische treinen: dit zijn de vier mooiste treinritten van Sri Lanka.

10. Maleisië

Maleisië is een goede bestemming om jouw kinderen kennis te laten maken met Zuidoost-Azië. Stranden, jungles en kindvriendelijke steden vormen samen het ideale gezinsavontuur. De mix van culturen houdt de reis in balans. Er is genoeg herkenbaars (koloniale architectuur, winkelcentra en westers voedsel) voor wanneer het exotische (de hitte, de smaken en de drukte) te overweldigend wordt.

Openingsbeeld: tolstnev / iStock