Welkom in Bern


Dwalend door de schilderachtige oude binnenstad, met zijn provinciale, relaxte sfeer, is het moeilijk te geloven dat Bern (Berne in het Frans) als hoofdstad van Zwitserland fungeert. En het is niet alleen de hoofdstad, het is ook Unesco Werelderfgoed.

Het centrum van Bern is herkenbaar door het grote aantal vlaggen en de eeuwenoude met keien geplaveide straten. Na een verwoestende brand in 1405 is het herbouwd in kenmerkende grijsgroene zandsteen, een genot om te aanschouwen. Het centrum kent 6 kilometer aan overdekte arcades, kelderwinkels en bars en volkse figuren die zich rondom de 16de-eeuwse fonteinen op de toeristen storten. Vanuit de omliggende heuvels krijg je een prachtig uitzicht op de rode daken die zijn gebouwd in een bocht van de rivier de Aare.

Kort gezegd: Bern verleidt en verrast op iedere straathoek. De musea zijn uitstekend, het nachtleven dynamisch, zijn berenpark volstrekt uniek en de lokale bevolking schakelt met plezier over van hun beroemde zangerige dialect naar het Engels. Dat er meer is in Bern dan bureaucratie, is hopelijk nu bewezen.

Openingsbeeld: simarts / iStock