Welkom in Bazel


Met musea in overvloed, een schilderachtige omgeving aan de Rijn en een van de beste wintercarnavals van Europa is Bazel een aantrekkelijke tussenstop, vooral voor liefhebbers van kunst en hedendaags design.

De bezienswaardigheden van de Zwitserse stad, waaronder de boeiende oude binnenstad, zijn het gehele jaar geopend en liggen vooral geconcentreerd in Grossbasel (Groter Basel) op de zuidelijke oever van de Rijn. Aan de andere kant van de rivier ligt Kleinbasel (Klein Bazel), een zanderig gebied dat lang de thuisbasis was van de arbeidersklasse van deze rijke stad. De buste van de Lällekeenig (Tongkoning), aan de zuidelijke kant van de Mittlere Brücke, steekt zijn tong uit naar de noordkant. Een mooie samenvatting van de oude verhoudingen tussen de twee delen van de stad.

De haven van Bazel vertoont weinig overeenkomsten met echt grote industriële zeehavens, maar toch worden er over de Rijn schepen van een redelijke grootte de haven in- en uitgevaren, tot aan de Noordzee in Nederland. De rivier volgt een lichte bocht door de stad, van het zuidoosten naar het noorden.

Openingsbeeld: zorazhuang / iStock