Welkom in Zwitserland


Kijk verder dan de romige chocolademelk, de koekoeksklokken en het jodelen, naar het hedendaagse Zwitserland: een land van vier talen, waar epische avonturen en sublieme ervaringen voor het oprapen liggen.

Urban chic

Wissel landelijke schoonheid af met een bezoek aan een van de verrassende steden: Bern, een hoofdstad met middeleeuwse binnenstad en moderne kunst van wereldniveau, het door en door Duitse Bazel met zijn gewaagde architectuur, winkelgek Genève aan het grootste meer van Europa, zakencentrum Zug en het überhippe Zürich met zijn dakterrasjes en unieke atmosfeer. Baardknippen en steenwerpen, kunst van Paul Klee bekijken of hip clubben: het wordt ongetwijfeld een euforische reis.

Niets boven buiten

De adembenemende landschappen van Zwitserland vereisen je onmiddellijke aandacht – trek een paar laarzen aan, spring aan boord, hijs de zeilen en duik het avontuur in. In de winter ga je skiën en snowboarden in Graubünden, Berner-Oberland en Centraal-Zwitserland. Zodra de sneeuw smelt, verschijnen de wandel- en fietspaden in de van gletsjers vergeven bergstreken en lagergelegen valleien, glinsterende meeroevers en grasgroene wijngaarden. Aanschouw dit natuurlijk schoon vanuit een heteluchtballon of parachute, of aan boord van een wildwaterraft. Dan zijn er nog die bijzondere momenten die je van je bucketlist mag schrappen: oog in oog staan met de gebeitelde noordflank van de Eiger, voor het eerst ijskloven aantreffen op de Jungfraujoch (3454 meter). Het bijzonderste is nog wel dat je geen berggeit hoeft te zijn om deze momenten te beleven.

Alpine traditie

Verscheidenheid is het hoofdingrediënt van het landelijke leven in dit rijke, aardse land, waar de alpine traditie haar wortels heeft in de agrarische kalender en niemand opkijkt van een duizelingwekkende berg meer of minder. Reisroutes lopen langs dorpjes met houten graanschuren (gebouwd op palen, om de ratten te slim af te zijn) en boerderijen die opgeleukt zijn met rode geraniums. Traditionele markten, folkloristische bazaars, wapperende vlaggen en alpenhoornconcerten- elk seizoen heeft iets moois te bieden. Hetzelfde geldt voor het eten: een hartig, smaakvol gastronomisch festijn van bitterzoete chocolade, herfstig wild, gedroogd vlees en kaas die zich uitstekend leent voor de fondue.

Het perfecte plaatje

Zwitserland is een harmonieus tableau van prachtige vergezichten, een slideshow van epische proporties, waar je je zo door laat meeslepen. Reizigers laten zich al door deze bestemming verleiden sinds de Grand Tour en de gouden eeuw van het alpinisme in de 19e eeuw, evenals de geboorte van het wintertoerisme in de jaren 30. Van het betoverende geklink van de champagneglazen van de Verbierse beau monde tot het geruststellende bellengeklingel van de gitzwarte kuddes van de Val d’Hérens die grazen in de Valais: in Zwitserland sluiten stad en land naadloos bij elkaar aan. Rijd van bergpiek tot naaldwoud in een klein rood treintje, dobber in kurend bergwater, steek onderweg naar je iglo of camper middeleeuwse bruggen over op je sneeuwschoenen en verbaas je dag na dag over de schoonheid van dit ingesloten landje, een perfect plaatje met geen enkel spreekwoordelijk wolkje aan de lucht.

Openingsbeeld: Janoka82 / iStock