Welkom in Uppsala


Uppsala is het historische en spirituele hart van Zweden, een van de oudste maar ook meest dynamische steden- dat laatste heeft de stad te danken de 40.000 studenten. Overdag vredig, ’s nachts uitbundig, met een jeugdige sfeer tot gevolg die zich vooral uiten de vele bohemien clubs en barretjes, evenals alle fietsen op straat. Het is een fantastische combinatie, één die de stad zowel leuk als functioneel maakt en, niet te vergeten, de moeite waard voor de geïnteresseerde reiziger. 

Aan de rand van de stad ligt Gamla (Oud) Uppsala, de locatie waar de stad ooit ontstaan is. Dit was in een ver verleden een 6de-eeuws religieus centrum waar menselijke offers zouden zijn gebracht ter ere van de Noorse goden. Ook is dit de thuisbasis van een eeuwenoude begraafplaats.

Op 30 april wordt het Walpurgis Festival gevierd. Traditiegetrouw bestaat dit festival uit een roeiwedstrijd op de rivier de Fyris die om 10 uur ’s ochtends gehouden wordt, een hardlooprondje om 15 uur ’s middags langs Carolinabacken en verschillende optochten en gezang. Wellicht minder charmant zijn de traditionele afstudeerfeestjes die vroeg in de zomer gehouden worden. Hierbij worden jolige dronken studenten al meezingend met harde popmuziek achterop grote vrachtwagens door de stad gereden.

Uppsala is een eenvoudig dagtripje vanuit Stockholm, maar het is de moeite waar er een nachtje te blijven om de verlaten straten te verkennen en de sfeer te proeven.

Openingsbeeld: chienmuhou / iStock

 

Laat je inspireren