Welkom in Zweden


Bevroren vlaktes, knusse huisjes, maagdelijke wouden, rotsachtige eilandjes, rendierhoeders en Vikinglegendes – Zweden heeft het allemaal. En alsof dat nog niet genoeg is kun je er ook nog eens genieten van de meest stijl- en smaakvolle diners.

De Vikingen en het verleden

In Zweden lijken de grasvelden bezaaid met eeuwenoude runenstenen; bijna net zo alomtegenwoordig zijn de reusachtige stenen schepen en bescheiden grafheuvels. Je reisschema is niet compleet zonder een bezoek aan middeleeuwse ommuurde steden en zeeburchten. De Vikingruïnes en bijbehorende legendes zijn in zo grote mate deel geworden van het moderne Zweedse landschap dat je al snel het gevoel krijgt door het verleden te wandelen. Dat ben je eigenlijk ook.

Zweedse stijl

In Zweden voelt het soms alsof je een mode- of interieurmagazine binnenwandelt. In de straten van Stockholm valt er in de verste verte geen saaie outfit te bespeuren en de zorg waarmee huizen, cafés en de publieke ruimte gedecoreerd worden is werkelijk inspirerend. Maar de Zweedse stijl is nooit té: vorm en functie gaan nauw samen in deze samenleving, die bekend staat om zijn waardering voor gematigdheid, bruikbaarheid, orde, simpele lijnen en intelligent design. Of je er heen gaat om de unieke winkels af te struinen of om enkel van het landschap te genieten, verliefd word je op deze plek sowieso.

De Sami

In het noorden van zweden wonen de inheemse Sami, een nomadische stam wiens leven afhangt van het hoeden van rendieren. De rijke Samicultuur, inclusief haar ambachten, huizen en dorpen, transportmethoden en culinaire traditie is slechts een van de talloze dingen die bezoekers van Lapland betoveren. Laat de kans om deze unieke gemeenschap te leren kennen niet aan je voorbijgaan en breng bijvoorbeeld een nacht of twee door in een Sami rendierkamp, of neem een tour per hondenslee. Als je om tijd verlegen zit kun je eten in een Sami restaurant of handgemaakte hout- en lederwaren kopen als souvenir.

Landschap

Het is wel duidelijk dat er in Zweden niets boven de natuurlijke schoonheid van het landschap gaat. Om de ware charme van het land te zien, moet je de stad achter je laten. Hoe je dat doet, kies je zelf. Vaar door een archipel om een eenzaam eilandje te bezoeken of trek over een koninklijk pad door de noordelijke wildernis. Als je niet kunt kiezen, doe je het gewoon allebei. Wandelen, kamperen, fietsen, skiën, varen, vissen, bessen en paddenstoelen plukken: het zijn allemaal geliefde bezigheden in Zweden, die je in het hele land kunt uitproberen.

Openingsbeeld: clu / iStock