Welkom in Wales


De uitdrukking ‘klein maar fijn’ mag dan misschien een cliché zijn, bij Wales past hij gewoon heel goed.

Stranden

Nee, het klimaat van Wales is niet bepaald tropisch. Maar afgezien van het grillige weer is Wales een fantastische bestemming voor een strandvakantie. De schoonheid van de Britse kust wordt doorgaans zwaar onderschat en in Wales vind je aan aantal van de mooiste stukken. Als de zon schijnt loopt het strand vol met kinderen die zandkastelen bouwen en in ondiep water spelen. Schijnt de zon niet? Maak dan een verkwikkende wandeling: het Wales Coast Path volgt de contouren van het hele land, dus genoeg kilometers te gaan. 

Wildernis 

Compact, maar geologisch divers: Wales biedt ontelbare manieren om eropuit te gaan in de natuur. Het mag dan misschien wel niet echt ‘wild’ zijn – de mens heeft dit landschap millennialang gevormd – maar er zijn genoeg uitgestorven hoekjes te verkennen achter bergen, in riviervalleien en langs door golven gehavende kliffen. Met een uitgebreid netwerk van paden is Wales een waar wandelparadijs – en duizenden mensen gaan ieder jaar alleen al om die reden de Engelse grens over. Op de eilanden vlak bij de kust is de natuur nog ongerepter; sommige van deze eilanden zijn wildreservaten. 

Gastvrijheid en Hiraeth

Naast de prachtige uitzichten zal het contact met de Welse bevolking je het langst bijblijven. Misschien zul je terugdenken aan je bezoek aan een café in Caernarfon, luisterend naar het geklets van locals in de oeroude taal van de Britten. Of die keer in de pub, meeschreeuwend tijdens een rugbywedstrijd, tussen een menigte in rode shirts. In Wales wordt veel gesproken over “hiraeth", een typisch Welsh woord: het verwijst naar een verlangen naar het groene gras van het thuisland. Zelfs als je niet uit Wales komt zul je misschien hiraeth ervaren als je weggaat- en ben je pas weer tevreden als je terugkeert. 

Stenen met sages 

In het Welse landschap is er geen ontkomen aan kastelen. Ze zijn echt overal. Je zou een jaar lang iedere dag een andere kunnen bezoeken en dan heb je ze nog niet allemaal gehad. Sommige kijken uit over bergpassen, andere op voorbijrazend verkeer van de stad. Ze liggen in geheimzinnig puin of worden nog altijd door gezinnen bewoond. Ook is er een andere, ondoorgrondelijke en veel oudere groep stenen om te ontdekken – de steencirkels, hunnebedden en staande stenen die al zijn neergezet voordat iemand überhaupt over een kasteel droomde, zelfs voordat geschiedenis werd vastgelegd.

Openingsbeeld: stephenmeese / iStock