Welkom in Istanboel


In Istanboel komen Oost en West op een magische wijze samen. De stad heeft nog meer geweldige bezienswaardigheden dan minaretten (en dat zijn er veel).

Spannende geschiedenis

De strategische locatie van Istanboel heeft door de eeuwen heen veel plunderende legers aangetrokken. De Grieken, Romeinen en de Venetianen wisselden de heerschappij af totdat de Ottomanen de stad binnenstormden besloten er te blijven. Overblijfselen van deze verschillende ambtsperiodes zijn overal in de stad te vinden. Het feit dat de stad twee continenten beslaat was niet de enige aantrekking: Istanboel was het laatste punt van de Zijderoute die Azië met Europa verbond en daarom kwamen er veel handelslieden langs. Veel van deze handelaars bleven in Istanboel wonen omdat het leven hier goed beviel. Hierdoor ontstond de culturele mengelmoes die Istanboel tot de dag van vandaag kenmerkt.

Culinaire heerlijkheden

Hoe zit het met het eten? De Turkse keuken is enorm divers en ook nog eens heerlijk. Inwoners van Istanboel zien eten en drinken als een serieuze zaak, de beste restaurants van het land zitten hier. Geniet van aromatische Aziatische lekkernijen of Italiaanse klassiekers als je wil, maar de meeste bezoekers proeven liever de sappige kebab, smaakvolle mezze en vers gevangen vis. Daarbij drinken de meeste reizigers graag het nationale drankje raki (druif- en anijsdrank) of een paar glazen lokale wijn.

Kunst & Architectuur

De veroverende legers van weleer plunderden Istanboel liever dan dat zij de stad van kunstschatten voorzagen. Gelukkig veranderde dat met de Byzantijnen. Zij versierden de kerken en paleizen met mozaïeken en fresco’s. Wonderbaarlijk genoeg zijn veel van deze versieringen bewaard gebleven. Toen de Ottomanen de Byzantijnen opvolgden creëerden zij een ambitieus bouwprogramma en de prachtig gedecoreerde moskeeën die daaruit volgden vormen samen één van de mooiste skylines ter wereld. De afgelopen jaren hebben lokale banken en bedrijfsdynastieën, zoals hun Ottomaanse voorgangers, indrukwekkende galerijen, musea en festivals opgezet.

Dagelijks leven

Sommige eeuwenoude steden bieden weinig naast hun monumenten, maar Istanboel heeft nog veel meer. Wat de stad vooral aantrekkelijk maakt is de lokale bevolking, met hun levenslust en empathie. Deze bruisende en inclusieve gemeenschap zit vol met mensen die hard werken en feesten, die van familie en vrienden houden en die traditie en moderniteit met gemak vermengen in hun dagelijks leven. De mooiste momenten van de reis maak je mee wanneer je deze mensen ontmoet op hun alledaagse trefpunten, zoals de çay bahçesis (theetuinen), kahvehans (koffiehuizen) en meyhanes (Turkse cafeetjes).

Openingsbeeld: xavierarnau / iStock