In Turkije zijn er veiligheidsrisico's en geldt er in bepaalde regio's een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Turkije


Turkije heeft een rijke historische cultuur met unieke gerechten, een omgeving die varieert van  zandstranden tot bergen en de geweldige stad Istanboel.

Culinaire ontdekkingstocht

Het leukste van het uitproberen van de heerlijke specialiteiten van Turkije is dat ze je tot het hart van de Turkse cultuur leiden. Deze specialiteiten variëren van mezze bij een mediterraanse haven tot een ontbijt bij een pension met producten uit de tuin. Voor Turken is het samenzijn met vrienden en familie onder het genot van een goede maaltijd een belangrijke traditie. Dus zet je tanden in de in olijfolie gedrenkte Egeïsche groenten, pittige Anatolische kebab en gerechten uit alle andere hoeken van Turkije. Terwijl je çay (Turkse thee) drinkt uit een tulpvormig glas en twijfelt of je nog wat baklava als toetje moet nemen, onthoud dan dat je Turkije nog beter leert kennen door te eten.

Een epische geschiedenis

Het land heeft een behoorlijk aantal monumenten en beroemde ruïnes, van de eeuwenoude havenstad Ephesus (Efes) tot aan de Byzantijnse koepel van de Hagia Sophia. Vele historische figuren en wereldrijken, waaronder de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen, hebben hun stempel gedrukt op deze voormalige tussenstop van de Zijderoute. Het najagen van hun erfgoed brengt je bij de gesloten verblijfplaats van de sultan en zijn harem in het Topkapi paleis, of bij de romantische en mysterieuze rotsgraven van Lycië, aan de Middellandse Zee.

Landschappen & Activiteiten

Het afwisselende Turkse landschap varieert van Egeïsche olijfgaarden tot steppen in het oosten, die een prachtige backdrop zijn voor de vele ruïnes die het land rijk is. De meest magische omgeving vind je in Anatolië, met fotogenieke plekken als de Mediterraanse kust, de onwerkelijke steenformaties of ‘feeënschoorstenen’ van Cappadocië, de bergweilanden van het Kaçkargebergte en de gouden stranden, zoals de 18 kilometer lange Patara. Het land laat een blijvende indruk, of je nu uit kijkt over het met bergen omgeven Eğirdir-meer, of het heuvelachtige binnenland van de vele schiereilandjes aan de zuid-westkust onderzoekt.

Activiteiten genoeg

Turkije biedt vele mogelijkheden voor verschillende buien, zowel op het gebied van outdoor avontuur als culturele verrijking. De waterpret beslaat duiken, windsurfen, raften, canyoning, kajakken over de gezonken ruïnes van Kekova en een traditionele gület cruise maken op de Middellandse of Egeïsche Zee. Je kunt ook de lucht in, met spannende paraglide-vluchten in Ölüdeniz of maak een luchtballonvaart over Cappadocië. Voor een frisse blik op het mooie Turkse landschap kun je door de hooggelegen weilanden trekken of een gedeelte overs de Lycische Weg wandelen. In de stad kun je een kookcursus volgen, stomen in een hamam, of naar de Grand Bazaar van Istanboel gaan voor een mooi tapijt of kelim kleed. 

Openingsbeeld: benstevens / iStock