Welkom in Praag 


Praag is net zo mooi als Parijs. De geschiedenis is een millennium oud. En het bier? Dat smaakt hier beter dan waar dan ook in Europa.

Stadsontdekkingen

Het doolhof van laantjes en verborgen hofjes dat Praag kenmerkt, is een paradijs voor de ronddwalende reiziger. Je zult steeds meer willen ontdekken. Vlakbij de Old Town Square zijn oude kapelletjes, schattige cafeetjes en ouderwetse bars waar bijna geen toerist te vinden is. Het grootste plezier van de stad zin in de mogelijkheden voor verkenning: buurten zoals Vinohrady en Bubeneč belonen de stadsavonturier met talloze mooie karakterschetsen, zoals de koepels die worden beschenen door de ondergaande zon of de klanken van Dvořák die uit een open raam waaien.

Het beste bier ter wereld

Sinds de uitvinding van Pilsner Urquell in 1842 staan de Tsjechen bekend als beste bierbrouwers ter wereld. Tegenwoordig schieten de regionale Tsjechische biertjes en microbrouwerijen de bekende merken zoals Urquell, Staropramen en Budvar in populariteit voorbij. Dit komt door een nieuwe interesse in traditioneel gebrouwen bier, niet alleen in Tsjechië. Nooit eerder kenden de pubs in Praag zoveel verschillende biersoorten. Je zult biernamen ontdekken (en maar moeilijk onthouden) zoals Kout na Šumavě, Svijanský Rytíř en Velkopopovický Kozel.

Europese hotspot

Sinds de Fluwelen Revolutie de Tsjechen in 1989 heeft bevrijd van het communisme is Praag opgebloeid tot een stad die gelijk is aan Rome, Amsterdam en Londen. Hierdoor is er veel toerisme ontstaan. Tijdens een hete zomerdag zal je dan ook veel drukte ervaren op de Karelsbrug. Toch beperken deze enorme menigtes niet de pracht van de 14e-eeuwse brug, het indrukwekkende kasteel op de heuvel en de rustige rivier (de Vltava), die als inspiratie dienden voor een van de mooiste stukken uit de 19e-eeuwse klassieke muziek, Smetana’s Moldau.

Walhalla van kunst

De kunstgallerijen van Praag halen het misschien niet bij de allure van het Louvre, maar de Boheemse kunst biedt veel interessants- van Gotische altaarstukken in het St. Agnesklooster en weelderige art nouveau van Alfons Mucha tot een collectie van 20e-eeuwse surrealisten, kubisten en constructivisten in de Veletržní Palác. Het vreemde en grappige beeld van David Černý kenmerkt de publieke ruimtes van Praag. De stad zelf biedt een brede selectie van prachtige architectuur, van puntige Gotiek tot uitbundige barok en van sensuele art nouveau tot gebeitelde kubistische gevels.

Openingsbeeld: chalabala / iStock