Welkom in Madrid


Er is geen stad ter wereld zo levendig als Madrid, een betoverend oord wiens energie boekdelen spreekt: deze stad weet wat leven is.

Prachtige architectuur

Madrid mist dan misschien het stijlvolle van Parijs, de monumentale geschiedenis van Rome, of Barcelona’s reputatie als leverancier van moderne meesterwerken. En nee, er staat in deze stad geen equivalent van de Eiffeltoren, het Colosseum of La Sagrada Familia waarvan je kunt zeggen “dát is Madrid”. Maar Madrid hoeft niet jaloers te zijn. De uitgebreide architecturale geschiedenis van Spanje vormt een fantastische achtergrond waartegen het dagelijkse stadsleven zich afspeelt: van middeleeuwse herenhuizen en koninklijke paleizen, tot de onvoorstelbare vormen van de hedendaagse Spaanse architectuur. Van sober metselwerk en hoge torendaken uit de barokperiode, tot de extravagante creaties uit de belle époque. In andere woorden: dit is een prachtige plek.

Een artistieke stad

Er zijn maar weinig steden met zo’n pure artistieke afkomst als Madrid; vele kunstliefhebbers komen hier dan ook keer op keer terug.  Eeuwenlang bedolf het Spaanse koninklijk huis de beste kunstenaars van hun tijd (waaronder Spaanse talenten als Goya en Velázquez, maar ook Vlaamse en Italiaanse meesters) met rijkdom en roem. Tegenwoordig sieren meesterwerken van deze en andere schilders zoals Picasso, Dalí en Miró de muren van Madrileense galerijen van wereldklasse. Drie hiervan behoren tot de echte groten – het Museo del Prado, Centro de Arte Reina Sofía en Museo Thyssen-Bornemisza – maar in Madrid zijn dit slechts een goede plek om je culturele ontdekkingstochten te beginnen.

Een culinaire hoofdstad

De Madrileense keuken is zijn bescheiden oorsprong ontstegen en heeft zich ontpopt tot een van de veelzijdigste culinaire hoofdsteden van Europa. De stad heeft de creativiteit en innovatie van de Spaanse gastronomische revolutie volledig omarmd. Maar deze acceptatie van het nieuwe gaat uiteraard hand in hand met een passie voor de eeuwenoude tradities van de Spaanse keuken, de gezelligheid van de eetervaring en het presenteren van de oneindige variaties aan voedsel uit elke regio in Spanje. Van tapas in strakke, hedendaagse etablissementen tot uitgebreid tafelen onder eeuwenoude gewelfde plafonds: eten in Madrid is simpelweg genieten. 

De nacht is nog jong

De nachten in Madrid zijn legendarisch en een perfecte aanvulling op de wat rustiger charmes van de beeldende kunst en culinaire ervaringen. De stad heeft mogelijk meer bars dan elke andere stad ter wereld – een verzameling van veelbezongen cocktailbars en nachtclubs die glamour combineren met non-stop marcha (actie). Maar alleen deze beschrijving doet het nachtleven van Madrid tekort. Ga de nachtelijke straten van de meeste Madrileense wijken op en je zult jezelf omringd vinden door blije mensen die willen dansen tot de zon op komt.

Openingsbeeld: kasto80 / iStock