Welkom in Barcelona 


Barcelona is een betoverende stad aan zee, met een rijke cultuur, legendarische architectuur en restaurants van wereldklasse.

Onder de Iberische zon

De diepblauwe Middellandse zee lokt je even weg uit de stad. Zonovergoten stranden zijn een fijne achtergrond voor een rondje joggen, een stukje fietsen of een uitgebreide kustwandeling- natuurlijk gevolgd door een frisse duik. Je kunt van het uitzicht genieten vanaf het water, onder het kajakken, suppen of vanaf een kalmerende cruise. Vlakbij de stad liggen de glooiende en met bos bedekte Collserola heuvels, waar kan worden gewandeld, gemountainbiket of gewoon van het mooie uitzicht kan worden genoten. Dichterbij het stadscentrum ligt de heuveltop Montjuïc, waar je kunt ronddwalen bij een oud kasteel, eersteklas musea kunt bezoeken en kunt genieten van botanische of beeldentuinen.

Eeuwenoude architectuur

Barcelona’s architectuurschatten zijn meer dan 2.000 jaar oud. Torenhoge tempelzuilen, oude stadsmuren en ondergrondse stenen gangen geven een kijkje in het Romeinse Barcelona. De schaduwrijke lanen van de Gotische buurt, rustige pleinen en 14de eeuwse kathedralen laten het middeleeuwse Barcelona zien. Beeldhouwmeesterwerken in andere delen van de stad tonen Barcelona’s modernisme. Geniale en speelse creaties van Gaudí en zijn Catalaanse collega’s en tijdgenoten creëren een bijzonder modernistisch deel van de stad. Veel kunstenaars hebben inspiratie uit Barcelona gehaald, zoals Salvador Dalí, Pablo Picasso en Joan Miró. Hun kunstwerken zijn tentoongesteld in Barcelona’s talrijke musea.

Altijd feest

De nacht in Barcelona biedt eindeloze mogelijkheden. Neem eerst een drankje tijdens de zonsondergang op een panoramisch terras. Ontspan op het strand bij een rustiek strandtentje, een chiringuito. Na zonsondergang wordt de stad door muziek getransformeerd: de energieke ritmes van flamenco, jazzklanken die uit kelders sijpelen en indie-rock in oude concerthallen. Rond middernacht lopen de bars vol. Er is keuze uit old-school herbergen die versierd zijn met 19e-eeuwse muurschilderingen, chique salons in verlichte middeleeuwse kamers of rumoerige cavabars. Als je na 3 uur ’s nachts nog niet slaapt, bezoek dan de clubs en ontdek de wilde kant van Barcelona.

Lekkernijen

De meesters van de moleculaire gastronomie (Albert Adrià, Carles Abellan, etc.) maken deel uit van de lange en gevierde Catalaanse kooktraditie. Van simpele en smaakvolle ingrediënten, zoals zeevruchten, jamón (gezouten ham) en verse marktproducten, worden heerlijke delicatessen gemaakt, die geserveerd worden op bijzondere plekjes. Eet hartige, rijke paella aan een tafel met zeezicht of waan je in de jaren 20 in een elegant art-nouveaurestaurant. De grote variëteit aan verkrijgbare gerechten maakt de keuze moeilijker: Baskische tapasbars, Galicische zeevruchtencafés, Japanse avant-garderestaurants en chocoladewinkels vormen allemaal een essentieel deel van het culinaire landschap.

Openingsbeeld: eli_asenova / iStock