Welkom in Spanje


 Spanje is gepassioneerd, sophisticated en toegewijd aan het goede leven. Spanje is tegelijk een tot leven gekomen stereotype en een diverser land dan je ooit zult zien.

Levensechte cultuur

In de gehavende Romeinse ruïnes, kathedralen met een zeldzame kracht en ongeëvenaarde juweeltjes van Islamtische architectuur is terug te zien hoe de grote beschavingen van de wereld zijn gekomen en gegaan. Meer recentelijk heeft het land opstandige en genadeloos creatieve figuren  als Salvador Dalí, Pablo Picasso en Antoni Gaudí voortgebracht en in de spotlight gezet. Hier worden grote monumenten van het verleden naast architectonische creaties geplaatst die zó gedurfd zijn dat het duidelijk laat zien dat de toekomst van Spanje minstens zo origineel zal zijn als het verleden.

Een episch land

Spanje’s diverse landschap raakt de ziel. De Pyreneeën en de Picos de Europa zijn minstens zo mooi als andere bergketens op het continent, terwijl de met sneeuw bedekte toppen van de Sierra Nevada onwaarschijnlijk opstijgt uit de zonovergoten vlaktes van Andalusië. Dit zijn hike-bestemmingen van het hoogste niveau. De prachtige klippen van de Atlantische Ocean ten noordwesten staan tegenover de charmante baaien aan de Middellandse Zee. En waar je ook gaat prijken tijdloos mooie dorpen op heuveltoppen, of ze klampen zich vast aan de kust als kleine, maar veerkrachtige nederzettingen van het oude Spanje. 

Een culinair feestmaal

Eten en wijn zijn nationale obsessies in Spanje, en niet zonder reden. De basis van het Spaanse koken is bedrieglijk eenvoudig: onschatbare verscheidenheid, traditionele recepten overgeleverd van generatie op generatie en een aangeboren bereidheid om te experimenteren. Misschien eet je wel je beste maaltijd ooit in een gezellige, luidruchtige tapasbar, of in de verfijnde Michelin-restaurant, bereid door een beroemde kok. Hoe dan ook, de omvang van de gastronomische ervaring die je in Spanje te wachten staat is adembenemend.

Fiestas & Flamenco

Ook al wordt er veel gesproken over de geschiedenis van Spanje, het land leeft nadrukkelijk in het heden. Er is een reden dat “fiesta” een van de bekendste woorden in de Spaanse taal is – hier is het leven zelf een fiesta en iedereen is uitgenodigd. Of je nou na middernacht over een drukke uitgaansstraat loopt of tot diep in je ziel geraakt wordt door het unieke optreden van een flamenco-danser. Wanneer het ook gebeurt, je zal het tot diep van binnen voelen: dit is Spanje.      

Openingsbeeld: ValeryEgorov / iStock