Welkom in Slowakije


Al meer dan twee decennia lang na de scheiding van Tsjecho-Slowakije doet Slowakije het als onafhankelijke staat goed. Slowakije, het land met de meeste kastelen in Europa, is een bolwerk van ongerepte wildernis.

Hier maken delen van de dichtste bossen van het continent plaats voor indrukwekkende forten en woeste bergen waar je fantastisch kunt hiken. Men verkiest hier wijn boven bier en in het traditionele binnenland leeft nog een meeslepende volkscultuur die je in de meeste Europese naties niet meer zult aantreffen.

Het kleine formaat van het land is misschien nog wel diens grootste attractie. Je kunt de ene dag door bosrijke kloven met watervallen dwalen en de andere jodelen van ruim 2500 meter hoge bergpieken. De hoofdstad Bratislava staat vol bijzondere musea en wordt omringd door dichte bossen. Het doolhof van de oude stad zou zomaar de wereldprijs kunnen winnen voor “meeste cafés per stadsbewoner.”

Ga niet naar huis voordat je in het oosten bent geweest. Hier stijgen de forten uit boven de traditionele, middeleeuwse steden als Levoča of Bardejov en de heuvels zijn bezaaid met mooie wandelroutes. Neem een slivovica (vuurwaterachtige pruimenbrandewijn) en proost op het mooie land – nazdravie!

Openingsbeeld: RolfSt / iStock