Welkom in Slovenië


Een aards paradijs met besneeuwde bergtoppen, turquoisegroene rivieren en een kustlijn in Venetiaanse stijl. Slovenië verrijkt haar natuurlijke schatten met harmonieuze architectuur, een charmante, rustieke cultuur en een verfijnde keuken.

Openluchtbezigheden

Slovenië is op de eerste plaats een outdoor bestemming. De lokale bevolking houdt van actieve vakanties en je zult worden uitgenodigd om met ze mee te gaan - dit wordt zelfs van je verwacht. De lijst met mogelijke activiteiten is eindeloos. De populairste bezigheden zijn skiën, wandelen en hiken in de bergen. Ook fietsen wordt steeds populairder. Snelle rivieren zoals de Soča nodigen uit tot raften en er is ruim de kans voor wat minder algemene activiteiten zoals paardrijden, ballonvaren, grotwandelingen en kanoën. Als dit activiteitenaanbod je een beetje overweldigt kun je altijd ontsnappen naar de kust en zonnebaden aan de Adriatische zee.

Architectonische & culturele schatten

Het zou kunnen dat je denkt dat het mooie van dit groener dan groene land alleen in de natuur te vinden is. Maar dit is niet altijd het geval. Soms heeft de aanwezigheid van mensen een positieve invloed op een plek. Zoals bij het meer van Bled bijvoorbeeld, met in het midden een klein barokkapelletje op een pittoresk eiland, met een indrukwekkend kasteel dat er hoog bovenuit rijst op de achtergrond. De architectuur is heerlijk gevarieerd – van de Venetiaanse havensteden aan de kust en de rustieke boerderijen in Hongaarse stijl van Prekmurje, tot de gotische kerk van Gorenjska en de art -nouveaugrandeur van Ljubljana – de musea zijn overdadig en de cultuur bruisend.

Een kwestie van smaak

De Sloveense keuken leent kleine beetjes van al zijn buren – Italië, Oostenrijk, Hongarije en de Balkan – en door samenvoegen en heruitvinden zijn de gerechten zowel vertrouwd als uniek. Slovenen zijn geobsedeerd door het gebruik van verse streekproducten. Het resultaat: een fantastische bestemming voor foodies, waar je gerechten met ongebruikelijke combinaties zult proberen, met dingen zoals overheerlijke pastadumplings van aardappel, bieslook en bacon, salades besprenkeld met nootachtige pompoenpitolie en gibanica met veel laagjes, een erg decadent nagerecht. Sloveense wijnen hebben een miskende kracht, en de witte en rode streekwijnen combineren goed met de lokale specialiteiten.

Verbazende schoonheid

Van de stijgende pieken van de Julische Alpen en de ondergrondse magie van grotten als  Postojna en Škocjan, tot de glinsterende smaragdgroene meren en rivieren, plus de korte maar mooie Adriatische kust: Slovenië has it all. De ongelofelijke mix van klimaten brengt een warme bries tot aan de voet van de Alpen, waar het zelfs in de zomer kan sneeuwen. En met meer dan de helft van zijn totale oppervlak bedekt met bos, is Slovenië een van de groenste landen ter wereld.

Openingsbeeld: samotrebizan / iStock