Welkom in Belgrado


Belgrado is een Balkanstad met een eigenzinnig karakter. De hoofdstad van Servië is openhartig, avontuurlijk, trots en dapper. De ruige uitbundigheid maakt van de stad een van de levendigste steden van Europa Geen wonder dat er steeds meer reizigers op afkomen. Terwijl Belgrado investeert in een betere toekomst, strekt het woelige verleden zich voor je ogen uit. Socialistische woonblokken staan gedrukt tegen architecturale art-nouveaumeesterwerken. Overblijfselen van de Habsburgers staan in schril contrast met Ottomaanse relikwieën.

In deze stad ontmoeten de Sava en de Donau elkaar en liggen groene parken dicht naast de wildgroei van beton. Oude cultuur maakt plaats voor een modern nachtleven.

Belgrado ligt op het middelpunt van oost en west, en deze twee culturen lopen hier in elkaar over. Er staan grote koffiehuizen en rokerige kroegen langs de Knez Mihailova, een voetgangerspad dat tussen de historische gebouwen tot aan de oude Kalemegdan Citadel loopt, het kroonjuweel van de stad. Savamala, aan de oevers van de Sava, is een van de oudere wijken van de stad maar heeft nu haar tweede adem gevonden als creatief trefpunt. Dieper in de stad liggen musea die het culturele, religieuze en militaire erfgoed van het land in ere houden. Belgrado betekent letterlijk 'Witte Stad', maar de hoofdstad van Servië is kleurrijker dan ooit!

Openingsbeeld: elanathewise / iStock