Welkom in Servië


Warm, verwelkomend en verdraaid veel leuks – alles wat je nog nooit gehoord hebt over Servië (Србија) is waar. Het land geeft een pittige mix van elan and inat (Servisch trekje van rebelse opstandigheid) af: hier doen ze niet aan “mild”. 

Belgrado is een van de wildste feestbestemmingen ter wereld. In de noordelijke stad Novi Sad wordt het EXIT festival gehouden en zelfs de gastvrijheid is er sterk– bereid je voor op een begroeting met rakija (fruitlikeur) en drie hartelijke zoenen.

Hoewel politieke correctheid er zo gewoon is als een kroeg waar roken verboden is (totaal niet gewoon dus), is Servië toch een culturele smeltkroes. De art-nouveaustad Subotica geniet de nabijheid van Hongarije, bohemien Niš echoot op de klikklak van paardenkarren van de Roma’s en in het met minaretten bezaaide Novi Pazar bevindt zich een aantal heilige plekken van Servische orthodoxie. En in de bergachtige regio’s Kopaonik en Zlatibor liggen eeuwenoude tradities zij aan zij met après-ski opzichtigheid. Maar vergeet wat je nu denkt te weten: kom langs om zdravo (hallo) te zeggen… Of nog beter, živeli (proost)!

Openingsbeeld: klug-photo / iStock