Welkom in Edinburgh


Edinburgh is een stad die erom smeekt ontdekt te worden, gevuld met eigenzinnige, uitnodigende hoekjes die verleiden om net dat beetje verder te verkennen.

Athene van het noorden

Het Athene van het noorden, een 18de-eeuwse bijnaam voor Edinburgh die is bedacht door de grote denkers van de Schotse Verlichting, is een stad van hoge cultuur en verheven idealen, van kunst en literatuur, filosofie en wetenschap. Hier is elke zomer ’s werelds grootste kunstfestival, die als een feniks herrijst uit de as van de lovende kritieken en gebroken records van het vorige jaar, om wederom een reeks superlatieven te produceren. En het is hier, tussen de Griekse tempels van Calton Hill – het Akropolis van Edinburgh – waar het Schotse parlement na 300 jaar afwezigheid weer zit.

Auld Reekie

Edinburgh staat ook wel bekend als Auld Reekie (ouwe roker), een nuchtere stad die niet veel op heeft met elitaire pretenties. Auld Reekie is een stad van luide, overvolle pubs en decadente restaurants, nachtelijk drinken en feesten, en van beschonken dichters en grofgebekte cabaretiers. Deze stad leidde Robert Louis Stevenson af van zijn Rechten-colleges, om de pubs en het lugubere straatleven van het 19de-eeuwse oude stadscentrum te ontdekken. En het is de stad van Beltane, het herrezen heidense May Day festival, waar halfnaakte feestvierders dansen in het flikkerende licht van vreugdevuren, onder de steenachtige onverschilligheid van de monumenten op Calton Hill.

Verscheidenheid

Edinburgh is een stad die je keer op keer opnieuw wilt ontdekken. Elke keer heb je weer een andere ervaring. De silhouet van het kasteel tegen een blauwe voorjaarshemel, met een gele waas van narcissen die de hellingen onder de promenade beslaan. In de late uurtjes een club uit struikelen, de zomerse morgenstond tegemoet, met alleen het geluid van de meeuwen dat de stilte doorbreekt. Op weg gaan naar een café op een koude decemberochtend, met mist die blijft haken achter de torenspitsen van het oude centrum. Of festivalvuurwerk dat door de lucht knettert terwijl je, aan de grond genageld, te midden van de drukte in Princes Street Gardens staat.

Stadsbeeld

Edinburgh is een van de mooiste steden van Europa, gedrapeerd over een reeks rotsachtige heuvels met uitzicht op zee. De stad is nauw verstrengeld met het landschap: gebouwen en monumenten staan er bovenop rotsen en worden overschaduwd door kliffen. De stad biedt een voortdurend wisselend perspectief: van de pittoreske wirwar aan middeleeuwse woningen langs de Royal Mile en de skyline vol torens tussen de zwarte Castle Rock en de roodbruine palissade van Salisbury Crags in het oude deel, tot het nette raster van neoklassieke respectabiliteit in het nieuwe deel.

Openingsbeeld: theasis / iStock