Welkom in Aberdeen


Aberdeen is de kracht van Noordoost-Schotland, gedreven door de Noordzeeolie-industrie. Oliegeld heeft de stad net zo duur als Londen en Edinburgh gemaakt en er zijn hotels, restaurants en clubs die hun prijzen hebben aangepast aan de door olie gevulde portefeuilles. Gelukkig zijn de meeste culturele attracties gratis, zoals het uitstekende Maritime Museum en de Aberdeen Art Gallery.

Aberdeen staat in Schotland bekend als de granieten stad, omdat veel van de stad is gebouwd met zilvergrijs graniet. Dit graniet werd gehouwen uit de nu verlaten Rubislaw steengroeve, die ooit het grootste kunstmatige gat in de grond was van Europa. Op een zonnige dag geeft het graniet de stad een aantrekkelijke glans, maar wanneer lage, grijze wolken vanuit de Noordzee binnendrijven is het soms moeilijk om te zien waar de gebouwen eindigen en de lucht begint.

In het westen is Royal Deeside makkelijk bereikbaar, in het zuiden Dunnottar Castle. In het noorden vind je zandstranden en richting noordwesten begeef je je in whiskygebied.

Openingsbeeld: Skarau / iStock