Welkom in Schotland


Ondanks zijn bescheiden grootte liggen in Schotland vele pareltjes in het compacte landschap verborgen – wijde hemels, afgezonderde landschappen, spectaculaire wilde dieren, zalig eten uit de zee en gastvrije, nuchtere mensen.

De smaak van Schotland

Steeds meer reizigers hebben ontdekt dat de Schotse restaurants de reputatie voor gefrituurd eten en humeurige service hebben afgeschud en nu kunnen meedraaien met de beste in Europa. Schotland heeft het respect voor lokale producten hervonden, waardoor je kunt genieten van verse visgerechten, rechtstreeks uit de nabijgelegen zee, een bord gevuld met rundvlees en wild dat op een paar kilometer van de tafel waar je aan zit is opgegroeid en groenten uit de biologische tuin van het hotel zelf. Als finishing touch neem je een neutje whisky – rijk, expressief en complex: de ware smaak van Schotland.

Rijke geschiedenis

Schotland is een land met een rijke, veelzijdige geschiedenis, een plaats waar elke uithoek van het landschap boordevol historie zit – een verlaten oude croft (pachtboerderij) aan de kust, een stuk hei dat eerder dienstdeed als slagveld, een grot waar Bonnie Prince Charlie in schuilde. Honderden kastelen - van de sobere maar autoritaire torens van Hermitage en Smailholm tot de uitvoerige, van mezekouwen voorziene forten als Caerlaverock en Craigmillar - dragen ’s lands vaak roerige verleden. Gevechten die doorslaggevend waren in de opbouw van het huidige Schotland worden herinnerd en tot leven gebracht op plaatsen als Bannockburn en Culloden.

Avontuur in de Buitenlucht

Schotland bevat de omvangrijkste wildernissen die er nog in West-Europa te vinden zijn. Het is een woest leefgebied van wilde dieren, waar je de grote steenarend boven de lochs en rotsen van de noordelijke Hooglanden kunt zien cirkelen, waar de otters tussen het wier aan de rand van de Buiten-Hebriden tuimelen en de dwergvinvis zich door scholen makreel heen werkt aan de kust van Mull. Het dient ook als avontuurlijk speelgebied, waar je een pad door de statige toendra’s van de Cairngorms kunt banen, kunt balanceren op een koord tussen de rotswanden van Cuillin, kajakken op de zee, tussen de eilanden en zeehonden van de Buiten-Hebriden, en met een speedboot door de schuimende draaikolken van Corryvreckan kunt snijden.

Schotse Cultuur

Of het nu om de poëzie van Robert Burns gaat, de misdaadromans van Ian Rankin of de liedjes van Emeli Sandé, deze Schotse culturele exportproducten worden door de hele wereld net zozeer gewaardeerd als whisky, tweed en de Schotse ruit. Er gaat niets boven het lezen van Burns’ gedichten in het dorp waar ze geschreven zijn, het genieten van de avonturen van Inspector Rebus in Rankin’s Edinburgh, of de nieuwste Schotse bands ontdekken op het T in the Park-festival. Musea als het Kelvingrove in Glasgow, het Discovery Point in Dundee en het Maritiem Museum in Aberdeen roepen herinneringen op aan de invloedrijke Schotse artiesten, ingenieurs, ontdekkingsreizigers, schrijvers en uitvinders die hebben bijgedragen aan de vorming van de moderne wereld.

Openingsbeeld: chrisg75 / iStock