Welkom in Moskou


Moskou intrigeert haar bezoekers ieder seizoen, ieder uur van de dag, met haar kunst, geschiedenis en grootsheid.

Het Kremlin & het Rode Plein

De fundering van de stad (en misschien wel het hele land) zijn het Kremlin en het Rode Plein. Ze vormen nog steeds het hart van Moskou – historisch, geografisch en spiritueel. Voel de kracht van deze plek terwijl je ronddwaalt in het oude fort, verwonder je over de schitterende Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods en eerbiedig de gerespecteerde leider van een vergane staat. Moskou zal je niet onberoerd laten, maar je zintuigen prikkelen, je geest kalmeren en je verbazen.

Podiumkunst

Er is niets zo intrigerend als een lichtvoetige balletdanseres die sprongen maakt en ronddraait over het podium van het sprankelende Bolshoi Theater. En wat dacht je van de kracht van Tchaikovsky's 1812 Overture voelen, uitgevoerd op slechts een paar straten vanaf de plek waar het ruim een eeuw geleden in premiere ging. Of “oeh” en “aah” roepen terwijl artiesten rondvliegen in een grote circustent. De klassieke podiumkunsten in Moskou behoren nog altijd tot de beste ter wereld. Vandaag de dag experimenteren zelfs de traditioneelste theaters met innovatieve arrangementen. Er wordt nieuw leven geblazen in vergeten favorieten en er worden wereldpremières gehost. Of je nu meer van klassiek of hedendaagse experimenten houdt; de podiumkunsten van deze hoofdstad zullen je hoe dan ook imponeren.

Het communisme

De restanten van de Soviet Unie liggen door de hele stad verspreid. De monumenten zijn ter nagedachtenis van helden en overwinningen, terwijl museums het verleden proberen te analyseren en samenvatten. In het eigenzinnige Art Muzeon zie je Lenin en Stalin, verstoten van hun voetstuk. Neem een kijkje in de illusie van het Socialistisch Realisme in het VDNKh. Daal af in de dieptes van het Sovjetsysteem in het Bunker-42 Cold War Museum. In het Gulag History Museum kun je de miljoenen mensen herdenken die hebben geleden. Tegenwoordig zijn er veel leuke en gevatte retroclubs en -cafés die hun gasten laten proeven aan de Sovjet experience. Je kunt zelfs videospelletjes uit de Sovjettijd proberen (meer dan alleen Tetris).

Nachtleven

The city that never sleeps” zou eigenlijk over Moskou moeten gaan. Je hoeft heus geen eindeloos budget of hoog glamourgehalte te hebben om ’s nachts van deze stad te genieten. Moskou heeft voor iedereen wel een geschikte club of café, van nostalgische retro tot indierock en van hedendaagse toffe kunstcafés tot opzwepende dansclubs. Waar je de avond ook doorbrengt, iedereen is welkom om in de late uurtjes samen te komen en de zon over de gouden koepels en zilveren wolkenkrabbers van Moskou te zien opkomen.

Openingsbeeld: skad / iStock