In Rusland zijn er veiligheidsrisico's en geldt er in bepaalde regio's een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Rusland


’s Werelds grootste land heeft het allemaal: cultuur in historische steden als Moskou en Sint Petersburg; een idyllisch platteland; artistieke schatten, epische treinreizen en een in wodka gedrenkt nachtleven.

Een raadsel om op te lossen

We zullen niet liegen: een wezenlijk onderdeel van je Russische reiservaring is het tolereren van bureaucratie, corruptie en incidenteel ongemak, met name buiten de bloeiende stedelijke centra. Toch zal enig doorzettingsvermogen ruimschoots beloond worden met een van de grote geneugten van het reizen in Rusland: de grenzeloze gastvrijheid van de bevolking.

Aleksandr Solznjenitsyn omschreef het treffend, toen hij sprak over de ‘eeuwenoude, diep gewortelde autonome cultuur, vol raadsels en verrassingen voor de Westerse denkwijze’ die Rusland karakteriseert. Ook jij zult worden verleid door de schoonheid van de kunst en de wereldvreemde aard van de mensen.

Van het gebaande pad

De enorme geografische afstanden en culturele verschillen van Rusland betekenen dat je niet simpelweg highlights van je lijstje kan strepen, zoals in kleinere landen. Benader het land in plaats daarvan als een verzameling van verschillende gebieden, die allemaal individuele aandacht verdienen. Overweeg om niet via Moskou te reizen, maar direct naar een regionaal centrum zoals Irkutsk, Novosibirsk of Yekaterinburg te vliegen en vanaf hier verder te reizen. Het is makkelijker dan ooit om zo’n reis te boeken, dankzij een aangename keuze aan Westerse hostels langs de trans-Syberische route en het gemak van online vluchten en treinen boeken.

Historisch & hedendaags

Als je op zoek bent naar eeuwenoude ommuurde vestingen, schitterende paleizen en kerken met kerktorens, richt je dan op Europees Rusland. Moskou en Sint-Petersburg zijn dan must-see bestemmingen, twee bewaarplaatsen van prachtige nationale schatten, politieke krachten en hedendaagse creativiteit. Niet ver hier vandaan liggen charmante historische steden en dorpen, zoals Veliky Novgorod, Pskov en Suzdal. Hier vind je de vergezichten bezaaid met koepels en bekleed met knusse huisjes, het landelijke Rusland zoals in onze verbeelding.

Kunst en avontuur

Of je nu als een culturele aasgier zoekt naar grote artiesten en schrijvers, of verslaafd bent aan avontuur, er is hier genoeg te beleven. Treed in de voetsporen van literaire grootheden als Tolstoy en Pushkin, op hun landgoederen. Organiseer een skivakantie naar Krasnaya Polyana, dat voor de Olympische Winterspelen van 2014 een face-lift heeft gekregen. Maak een wandeling in het Altajgebergte, of beklim een actieve vulkaan in Kamchatka. Er zijn duizelingwekkend veel mogelijkheden.

Openingsbeeld: AleksandarGeorgiev / iStock