Welkom in Roemenië


Kerkvestingen en geschilderde kloosters staan vorstelijk in het ongerepte landschap. In de steden stralen de voormalige Saksische nederzettingen zoals Sibiu en Braşov charme uit. Bruisend Boekarest is een en al energie.

Kastelen & middeleeuwse steden

Het land van Dracula heeft geen tekort aan verbluffende kastelen, die een beetje wankel op de rotsachtige heuveltoppen lijken te staan. Natuurlijk is er het spookachtige Bran Castle, met de valse connectie met Bram Stokers fictieve graaf. Maar vergeet niet pareltjes als Hunedoara’s 14e-eeuwse Corvin Castle of het weelderige 19e-eeuwse Peleş Castle van Koning Carol I. Ten noorden van Curtea de Arges vind je de ruïnes van een fort dat het toevluchtsoord was van de oude Vlad Dracula. In Maramureş ontdek je steden en dorpjes die rechtstreeks uit de middeleeuwen lijken te komen, compleet met hooiruiven, paardenkarren en statige houten kerken.

Natuur & Wildlife

De Karpaten liggen als een boog door het centrum van het land: een strook van rotsachtige pieken omgeven door dennenbossen en loofbomen, met daaronder uitgestrekte felgroene weiden. Er lopen vele wandelpaden over de pieken en een netwerk van berghutten biedt een plek om ’s nachts uit te rusten. De een-na-langste rivier van Europa, de Donau, markeert de zuidelijke grens van Roemenië, voordat hij plotseling naar het noorden draait en uitkomt in de Zwarte Zee. Het Biosfeerreservaat Donaudelta is een enorm en uniek beschermd watergebied dat perfect is om te hiken, vissen, varen en vogels kijken.

Volkscultuur

De geschiedenis van Roemenië barst van de verhalen over heldhaftige prinsen die tegen wrede Ottomaanse krijgers vechten. Dat klopt wel, maar het verhult deels de realiteit, namelijk dat een groot deel van Roemenië eeuwenlang een productieve boerencultuur had. Het heuvelachtige landschap en het gebrek aan begaanbare wegen maakte het ontstaan van letterlijk honderden zelfvoorzienende dorpen noodzakelijk. Hier werden ouderwetse ambachten zoals broodbakken, pottenbakken, looien en weven tot kunst verheven. Tegenwoordig is men in de meeste delen van het land overgestapt naar modernere methodes, maar de voorliefde voor de ‘eenvoudige’ manier van leven blijft bestaan. Volksmusea, vooral de openlucht skansens, zijn een verplicht nummertje. In de kleinere dorpjes worden veel oude volkstradities nog steeds uitgevoerd.

Openluchtactiviteiten

Een land is zo goed als zijn inwoners en je zult ontdekken dat de Roemeense bevolking in iedere regio open en vriendelijk is; trots op hun geschiedenis en gretig om hun verhaal met bezoekers te delen. Hoewel het toerisme groeit wordt Roemenië nog steeds beschouwd als een ongebruikelijke bestemming voor buitenlanders, een plek waar je van de locals al lof krijgt als je alleen maar even langskomt. Hoewel de Roemeense bevolking zelf afgeeft op wat zij beschouwen als de hardheid (en zelfs onbeschoftheid) van de stadsmensen in Boekarest, zul je zelfs daar genoeg vriendelijke gezichten en onverwachte drankmaatjes tegenkomen. Als je er moeite voor neemt.

Openingsbeeld: coldsnowstorm / iStock