Welkom in Porto


Eenvoudig doch overvloedig Porto verleidt de reiziger met zijn schots en scheve middeleeuwse centrum, heerlijke eten en wijn en charismatische locals.

Straatkunst & de modernste architectuur

Naast de wirwar van steegjes in het historische hart van Porto, hebben ook hedendaagse architecten hun eigenaardige stempel op de skyline van de stad gedrukt. Het frisse minimalistische Museu de Arte Contemporânea van Álvaro Siza Vieira en Rem Koolhaas’ gedurfde en iconische Casa da Música plaatsen Porto stevig in de 21ste eeuw. Publieke kunst vind je overal: van azulejos (handgeschilderde tegels) die de metro versieren, tot de straatkunst op afbrokkelende middeleeuwse muren. Nuno Costah gaf de oude telefooncellen op Avenida dos Aliados een face-lift, terwijl Hazul, die altijd incognito werkt, een nieuwe weg insloeg met zijn naturalistische patronen langs de Rua São Pedro de Miragaia, in een serie van 10 werken getiteld Florescer (bloeien of floreren).

Snapshots van het lokale leven

De charmes van Porto zijn even subtiel als de nuances van een oude tawny port: proef ze langzaam tijdens een tocht door de heuvelachtige achterstraatjes van Miragaia, Ribeira en Massarelos. Het zijn de rustige momenten van reflectie en de inkijkjes in het dagelijks leven die je het meest zullen bijblijven. Het klotsen van de Douro tegen de dokken, het klapperen van was die hangt te drogen in de rivierwind, het geluid van wijnglazen die klinken bij volle maan, de aanblik van een jong verliefd stel, in een innige omhelzing onder een bruggetje, bij de rand van een parkfontein, in de afbrokkelende inkeping van een met graffiti bedekte muur… 

 Voedselfestijn: port en meer

Eten en drinken in Porto was nog nooit zo spannend. De stad gaat door een genotzuchtige fase. Chefs zoals Rui Paula en José Avillez onderstrepen de goede eigenschappen van de new wave Portugese keuken. Pedro Lemos en Ricardo Costa houden Porto op de Michelinkaart. Ga nog verder en ontdek de geweldige voedselmarkten, retro cafés die luie brunches serveren, toffe bistro’s met creatieve petiscos (kleine borden) en tascas (tavernes), vaak familiebedrijven, waar je voor een schijntje Atlantische verse vis voorgeschoteld krijgt. Voeg aan deze mix wat voedseltours, kooklessen, olijfolieworkshops, wijnproeverijen en de enorme portkelders van Gaia toe en je hebt een van de smakelijkste steden van Europa.

Miradouros, tuinen en kustwandelingen

Porto weet je te imponeren met haar hoge miradouros (uitkijkposten). Van het dakterras van de Kathedraal van Lissabon en Gaia’s heuveltop Jardim do Morro wordt de stad verkleind tot het formaat van een postzegel. Een kleurrijke droom met zwevende klokkentorens, extravagante barokke kerken en statige beaux-artsgebouwen. De tuin rondom het Palácio de Cristal, met zijn puzzelstukjes van palmen en fonteinen, zijn net zo verbluffend. Zelfs in het hart van de stad vliegen de zeemeeuwen mee op de Atlantische bries. Een gammele rit met tram 1 brengt je in slechts enkele minuten naar de zee bij Foz do Douro. Vanaf Foz is er een kustpad naar Matosinhos dat langs zanderige badplaatsen loopt met een weids uitzicht over de oceaan.

Openingsbeeld: SeanPavonePhoto / iStock