Welkom in Lissabon


Zeven filmische heuvels, uitkijkend over de Rio Tejo, bieden het perfecte uitzicht over de kasseiweggetjes, oude ruïnes en imposante kathedralen van Lissabon.

Miradouro manie: mooie stadsuitzichten

Vanaf een aantal terrasjes, miradouros (uitkijkpunten) geheten, heb je prachtige, fotogenieke uitzichten over de stad, de Tagus en daarbuiten. Een paar favorieten: Portas do Sol, São Pedro de Alcântara, de Graça, da Nossa Senhora do Monte, Santa Luzia en Castelo de São Jorge. Vanaf deze plekken kan je van het uitzicht genieten terwijl je bicas (espresso), een glas Touriga Nacional of verfrissende sangria nuttigt.

Eten aan zee

Koks in Lissabon bereiden bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw) op veel verschillende manieren- er zijn ruim 365 recepten met deze gedroogde, gezouten kabeljouw. Hoewel je altijd kan genieten van bacalhau à Brás (gesnipperde vis met ui, ei en aardappel) biedt de ligging een overvloed aan vers zeevoedsel. Octopus, tonijn, zeeduivel, garnaal, sardientjes, mosselen en slakken infiltreren zowel Michelinrestaurants, als marktjes voor fijnproevers en de talloze hoekcafés. Eersteklas rund uit de regio Alentajeno wordt verwerkt tot sappige biefstukken en burgers. Alles kan in Lissabon geproefd worden, van Indiaanse curries tot authentieke Marokkaanse couscous.

Nachtleven

De afwezigheid van drankwetten en het grote aanbod goedkope alcohol zorgen voor een bruisend nachtleven. Laat je niet foppen door het overdag slaperige Bairro Alto- ’s nachts veranderen de kasseiweggetjes in een van de drukste dranklocaties van Europa. Studentenkroegen, traditionele fadohuizen, chique wijnbars en LGBT-hotspots bestaan vredig naast elkaar in de drukte. In Cais do Sodré, “Pink Street”, zijn de beste nachtclubs en cocktailbars van de stad te vinden. Langs de waterkant van Santos tot Santa Apolónia liggen moderne megaclubs.

De aardbeving van Lissabon

Op 1 november 1755, iets voor tien uur ’s ochtends, werd Lissabon getroffen door een hevige aardbeving. Kort daarna werd de al behoorlijk verwoeste stad overspoeld door een enorme tsunami. Wekenlange branden vernietigden de laatste stukjes van de stad die nog overeind stonden. Tegenwoordig is de moderne stad sterk beïnvloed door die catastrofale dag, alles kan worden ingedeeld in de categorieën ‘vóór de aardbeving’ en ‘na de aardbeving’. De Pombaline architectuur van na de aardbeving behoort tot de vroegste architectuur van Europa die tegen aardbevingen werd beschermd.

Openingsbeeld: FedevPhoto / iStock