Welkom in Portugal


Portugal is een adembenemend land met middeleeuwse kastelen, bruisende steden, Fado, gouden stranden, een rijke geschiedenis en vooral heerlijk eten. Kortom, een gevarieerd land vol verassingen!

Geest van het verleden

De Kelten, Romeinen, Visigoten en Christenen hebben allemaal hun stempel gedrukt op het Iberische Schiereiland. Je kunt er de rotstekeningen bekijken die 20.000 jaar geleden in de stenen zijn gekrast bij Vila Nova de Foz Côa. Of genieten van de zonsondergang buiten Évora, uitkijkend over de mysterieuze steenformaties. Of je verliest jezelf in een van de plekjes op de Unesco Werelderfgoedlijst, zoals in Tomar, Belém, Alcobaça en Batalha. Plan je route langs paleizen die boven mistige bossen uitsteken, langs ontoegankelijke kastelen op rotspuntjes en prachtig gepreserveerde middeleeuwse dorpjes.

Het ritme van Portugal

Festivals overheersen de kalender van Portugal. Eet, drink en dans de hele nacht door op festivals als Festa de Santo António in Lissabon, of Porto’s Festa de São João. Ook in het binnenland zijn er plezierige festiviteiten te vinden, evenals rock- en wereldmuziekfestivals langs de kust. Elk jaargetijde is geschikt om Fado te luisteren in Alfama, een dansfeest te bezoeken in Bairro Alto, langs de barretjes van Porto, Coimbra of Lagos te gaan.

De Portugese keuken

De Portugezen weten hoe je een eenvoudige maaltijd geweldig maakt: met vers gebakken brood, olijven, kaas, rode wijn of frisse vinho verde (wijn van de vroege groene oogst), gegrilde vis, cataplana (stoofpotje met zeevruchten) of gerookt vlees. Plaatsnemen aan tafel betekent dat je de enorme rijkdom van de overvloedige kust en vruchtbare grond van Portugal zult ervaren. Hoewel je niet hoeft te zitten: je kan staand een hete Pastel de Nata naar binnenwerken bij een patisserie in Belém, of door een wijngaard in de Douro-vallei wandelen terwijl je van een soepele port nipt. Breng een bezoek aan de met groente overladen markten of reserveer een tafel in een fantastisch restaurant.

Portugese landschappen

Buiten de imposante steden heeft het land een prachtig en enorm afwisselend landschap. Je kunt wandelen tussen de rotspartijen van Parque Nacional da Peneda-Gerês, of tijd doorbrengen in de ongerepte natuur en de authentieke dorpjes van de weinig bezochte provincie Beiras. Er is ook genoeg te zien bij de ruim 800 km aan kustlijn. Kijk uit over indrukwekkende klippen en surf je suf langs de met duinen bedekte stranden, of ga liggen luieren op zandeilandjes in de rustige blauwe zee. Wilde dolfijnen spotten in hun natuurlijk omgeving kan in de Sado Estuary, kajakken in de Rio Guadiana en onvergetelijke fiets- en wandeltochten maken door het hele land.

Openingsbeeld: minemero / iStock