Welkom in Polen


Elegante middeleeuwse hotspots als Krakau en Gdansk wedijveren met het energierijke Warschau om jouw stedelijke aandacht. Buiten de steden nodigen de bossen, rivieren, meren en heuvels uit tot plezier in de frisse buitenlucht.

Van kasteel tot blokhut

De voormalige koninklijke hoofdstad Krakau is een levend laboratorium van eeuwenlange architectuur. Haar bijna perfect behouden Gotische centrum draagt de lagen van de renaissance, barok en art nouveau met trots- een herinnering aan smaken die door de eeuwen heen veranderden. Prachtige middeleeuwse kastelen en sfeervolle ruïnes pronken op bergpieken door het hele land en de fantastische met rode baksteen gemaakte forten van de ridders van de Duitse Orde staan fier in het noorden, langs de Vistula. Eenvoudige maar elegant uitgevoerde houten kerken verbergen zich tussen de Karpaten en de vele vaardigheden van de hooglandbewoners zijn te zien bij de talloze skansens (etnografische openluchtmuseums).

Duizend jaar

De roots van Polen gaan terug tot het begin van het eerste millennium. Er zijn dus duizenden jaren aan twists and turns en koningen en kastelen om te ontdekken. Geschiedenisliefhebbers kunnen hier de akelige overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog bekijken. Omdat Polen zichzelf tragisch genoeg middenin deze vreselijke oorlog bevond, zijn er vele monumenten en musea gewijd aan de strijd en aan het opmerkelijke feit dat Polen het heeft overleefd. Er is ook een groeiende waardering voor het rijke Joodse verleden. Naast de aangrijpende Holocaustmonumenten, zoals natuurlijk onder meer het voormalige concentratiekamp Auschwitz, worden nu ook synagogen zorgvuldig gerestaureerd. Voormalige Joodse centra zoals Łódź en Lublin hebben “geschiedenisroutes”, zodat je de geschiedenis op je eigen tempo kunt volgen.

Hartverwarmend eten

Als je gek bent op goed huiselijk eten, zoals je oma dat maakte, dan ben je in Polen aan het juiste adres. Poolse gerechten zijn grotendeels gebaseerd op streekproducten zoals varkensvlees, kool, champignons, rode biet en ui, op een simpele manier gecombineerd en verfijnd tot perfectie. Regionale specialiteiten zoals eend, gans en forel houden de gerechten spannend. En voor de zoetekauwen onder ons kun je geen betere bestemming verzinnen. Roomcakes, apfelstrudel, pannenkoeken, dumplings gevuld met fruit en de liefde voor lody (ijs) kunnen ervoor zorgen dat je het hoofdgerecht overslaat en meteen met het hoogtepunt begint.

In de frisse lucht

Ver buiten de grote steden voelt Polen afgelegen en ongerept. Hoewel grote delen van het land plat zijn, is de zuidelijke grens bekleed met een rij laagliggende, maar prachtige bergen die uitnodigen tot dagen of zelfs weken van heerlijke eenzaamheid. Er lopen kriskras door het hele land duidelijk gemarkeerde wandelpaden, die je meenemen door dichte bossen, langs brede rivieren en over bergpassen. Een groot deel van het noordoosten bestaat uit meren en waterwegen, met elkaar verbonden en perfect voor kajakken en kanoën – je hebt hiervoor geen ervaring nodig. Lokale gidsen zullen je graag voor een paar dagen of weken op weg helpen.

Openingsbeeld: scanrail / iStock