Welkom in Wenen


Barokke straten en keizerlijke paleizen vormen de achtergrond waartegen de Weense kunst en muziekwereld furore maakt. Tel daarbij haar tijdloze koffiehuizen en verfijnde keuken en designscene op en je bent verkocht. 

Keizerlijke architectuur

De keizerlijke grandeur van Wenen is het nalatenschap van de machtige monarchie van de Habsburgers. Gedurende meer dan zes eeuwen bewoonden zij het paleizencomplex Hofburg, waar onder meer de Burgkapelle (keizerlijke kapel waar de Wiener Sängerknaben tijdens de zondagsmis zingen), de befaamde Spaanse rijschool waar Lippizaner hengsten elegante paardenshows geven en een scala aan musea waar ook de Kaiserappartementen (keizerlijke vertrekken) deel van uitmaken. Wenen telt nog meer immense paleizen, zoals het barokke Schloss Belvedere en het 1441 kamers tellende zomerverblijf van de Habsburgers, Schloss Schönbrunn. De Ringstrasse die de Innere Stadt (binnenstad) omcirkelt, wordt gesierd door 19e-eeuwse pronkstukken zoals het neogotische Rathaus (stadshuis). 

Meesterlijke musea

Een van de indrukwekkendste Habsburgse paleizen aan de Ringstrasse is het Kunsthistorisches Museum. Hier wordt de keizerlijke kunstcollectie tentoongesteld, met vele kostbare werken van de Oude Meesters, maar ook schatten als een van de oudste muntenverzamelingen van de wereld. De voormalige keizerlijke stallen, die achter de Hofburg liggen, zijn getransformeerd tot het moderne MuseumsQuartier, met een diverse verzameling musea. Zoals het Leopold Museum, waar Oostenrijkse kunst uit de 19e en 20e eeuw tentoongesteld wordt, en het hedendaagse Mumok, met gedurfde avantgardistische werken. Voor meteorieten, fossielen en prehistorische vondsten moet je in het Naturhistorischen Museum zijn en verfijnde interieurs vind je in het Museum für Angewandte Kunst. Een bezoek aan Wenen is één groot artistiek feest. 

Meeslepende muziek

Met een erfgoed van namen als Wolfgang Amadeus Mozart, Josef Haydn, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Johan Strauss (vader en zoon), Johannes Brahms en Gustav Mahler mag Wenen zichzelf de Muziekstad bij uitstek noemen. Er zijn tal van fantastische locaties waar je concerten kunt meepikken, zoals bijvoorbeeld de Musikverein, vermaard vanwege zijn akoestiek en thuisbasis van het Wiener Philharmoniker, of de vergulde en kristallen Staatsoper, het Konzerthaus met zijn vele podia en het MuTH, concertzaal van de Wiener Sängerknaben. In het Haus der Musik wordt muziek tot leven gebracht door middel van interactieve tentoonstellingen. 

Culinair wereldniveau

In Wenen heeft men een voorliefde voor lekker eten en drinken. Neem eens een kijkje in de weelderige “woonkamers” van koffiehuizen (de Konditorei), waar spectaculaire stukken cake worden geserveerd. De geliefde pub-achtige Beiseln, waar je flinke porties Wienerschnitzel, Tafelspitz (mals rundvlees) en goulash voorgeschoteld krijgt, zijn elke avond gezellig druk, evenals de vele elegante restaurants. In de wijngaarden die de stad omringen vind je gewelfde Vinotheken (wijnbars) en met wingerds versierde Heurigen (wijntavernes), waar de uitstekende Oostenrijkse wijn rijkelijk vloeit. De aanlokkelijke kraampjes op de Naschmarkt staan boordevol lokale en internationale lekkernijen en creatieve chef-koks experimenteren met lokale producten en verrassende smaakcombinaties op tal van unieke plekken in de stad.

Openingsbeeld: bluejayphoto / iStock