Welkom in Oostenrijk


Er is geen land dat zich zo moeiteloos beweegt tussen het stedelijke en het landelijke als Oostenrijk. De ene dag begeef je je op de toppen van Alpen, de volgende dwaal je door keizerlijk Wenen.

Hoogstaande cultuur

Eeuwenlang hebben de Habsburgers grote rijkdom in de schone kunsten en muziek gepompt. Ze verzamelden paleizen en kastelen zoals anderen postzegels verzamelen. Hun culturele nagalm is vandaag de dag nog steeds te merken in Oostenrijk, zij het door de dansende Lipizzanerhengsten van de Spaanse Rijschool te bewonderen, of de Hofburg over te steken om oog in oog te kunnen staan met Rubens meesterwerken in het Kunsthistorisches Museum, of met Klimt en Schiele in het MuseumsQuartier. Het werk van klassieke popsterren zoals Mozart, Strauss, Mahler, Haydn en Schubert weerklinkt luider dan ooit in overdadig vergulde concertzalen en muziekfestival zoals Salzburg Festival en Bregenzer Festspiele worden gehouden met een sprankelend meer of indrukwekkende bergen op de achtergrond.

Eten bij de oorsprong

Raad eens? De Oostenrijkse keuken heeft meer te bieden dan schnitzels ter grote van je voet en dumplings die zwaarder zijn dan bowlingballen. Het land heeft grote culinaire sprongen vooruit gemaakt en is tegelijkertijd trouw gebleven aan zijn ethos van zorgvuldig gebruikmaken van locale producten. Veganistisch, biologisch, een retro deli, een toffe nieuwe plek voor brunch of een restaurant met Michelinsterren; de liefde voor het land is er keer op keer terug te vinden. Asperges in de lente, marille (abrikoos) in de zomer, champignons, wild en nieuwe wijn in de herfst – Oostenrijk houdt ervan als het eten met de seizoenen meegaat en smaakt naar zijn oorsprong.

Diepe rivieren, hoge bergen

Eigenlijk is de reis zelf in Oostenrijk het einddoel. Misschien gaat de jouwe door diep uitgesneden valleien, over treinsporen die de Alpen losritsen en zich moeizaam tussen de zijkanten van steile bergen wurmen, langs gletsjers en door met bloemen bedekte weides. De kans is echter groot dat het door deze idyllische landschappen gaat kriebelen om op de fiets te springen of je wandelschoenen aan te trekken, om zo die aanlokkelijke onbekende, verborgen hoeken van het land te bereiken. In de winter zitten de hellingen vol met skiërs en snowboarders, terwijl de zomer wildwaterrafters en canyoneers aantrekt naar de koude rivieren en meren, die glimmen als edelstenen. Der Berg ruft – de berg roept!    

Barok en meer

Oostenrijk mag dan misschien beelden opwekken van bruilofttaartachtige barokke kerken (gedrenkt in overdadig detail), paleiselijke Hapsburgse hoofdkwartieren zoals Schloss Schönnbrunn en gotische pronkstukken zoals de Stephansdom. Maar het land is meer dan pracht en paleis. Een frisse wind van architectuur en hervonden nuchterheid beweegt zich door de steden. Dit brengt een soepel samenzijn van het hedendaagse en historische met zich mee. Veel van de opvallendste iconen zijn in feite de nieuwkomers: het MuseumsQuartier van Wenen in de verbouwde keizerlijke stallen; de gigantische van kleur veranderende Rubik’s Cube, namelijk Ars Electronica in Linz; en het sci-fi Kunsthaus Graz. Bereid je voor om Oostenrijk in een geheel nieuw licht te zien.

Openingsbeeld: Dieter Meyrl / iStock