In Oekraïne geldt in bepaalde regio's een negatief reisadvies. Lees het recente reisadvies op nederlandwereldwijd.nl.

Welkom in Oekraïne 


Groot, divers en nog niet ontdekt door het grote publiek: Oekraïne is een van de laatste authentieke bestemmingen van Europa. Het is misschien een arm land, maar het is rijk aan kleurrijke tradities, warme mensen en speciale ervaringen.

Gastvrijheid

Ze kunnen soms een beetje chagrijnig kijken en zijn aanvankelijk wat stijfjes in de omgang met vreemden, maar Oekraïners zijn hartstikke aardig en gastvrij wanneer ze de kans krijgen- het EK voetbal in 2012 heeft dit wel bewezen. Prik door hun koele houding heen en je zul al snel borsjtsj zitten slurpen in een keuken uit het Sovjettijdperk, het levensverhaal van een treinreiziger aanhoren of een spontane tour van de stad krijgen van de man aan wie je de weg vroeg. Veel sociale interactie vindt plaats rond Oekraïne’s hartige voedsel, wat altijd opgediend wordt in zulke grote hoeveelheden dat je bijna uit je broek knapt.

Buitenactiviteiten

Een divers landschap zorgt voor een grote variatie aan buitenactiviteiten – van mountainbiken en hiken in de Karpaten tot vogelkijken in de Donaudelta. Langs de Dnjepr in Kiev fietsen of watersporten op de eilanden. Als het idee van calorieën verbranden je niet aanstaat en je liever op de bank blijft, wees dan gerust: Oekraïners doen dit zelf ook nooit. Zij trekken liever de bossen in om bessen en paddenstoelen te zoeken, of gaan picknicken langs de rivier.

Levendige geschiedenis

Sommige mensen claimen dat de geschiedenis eindigde in 1989, maar niet in Oekraïne. Het land gaat door een rumoerige tijd, het zit in het post-onafhankelijkheidstijdperk, dat erg interessant is om te observeren (het liefst van een veilige afstand). Geschiedenis is overal in het land te vinden, of het nu de gotische kerken in Lviv, de Stalinistische façades in Kiev, de overblijfselen van de eens bruisende Joodse cultuur in West-Oekraïne of de feesten op het strand van Odessa zijn. Oekraïners zijn een divers volk, van de stijve maar chique zakenmannen in Kiev tot de simpele boeren in Poltava, van de smid in Zaporizhia tot de Hongaarse buschauffeur in Uzhhorod. Er zijn maar weinig landen met zo’n gemixte groep inwoners.

Openingsbeeld: Oleh_Slobodeniuk / iStock