Welkom in Noord-Ierland


Als je vanuit de Republiek naar Noord-Ierland gaat, valt een aantal dingen op: het accent is anders, de verkeersborden zijn in mijlen en de prijzen zijn in ponden. Er is echter geen grensovergang, er zijn geen bewakers, er is niet eens een bord dat het grenspunt aangeeft – de twee landen hebben een douane-unie, dus er is geen paspoortcontrole of douanedeclaratie. Je bent plotseling in het Verenigd Koninkrijk.

Noord-Ierland is jarenlang aangetast door het geweld en de onzekerheid van The Troubles maar vandaag de dag is het een vernieuwd land. Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 vormde de basis voor vrede en gaf weer hoop voor de toekomst, en sindsdien maakte deze regio van het Verenigd Koninkrijk een enorme toevloed van investeringen en herstructurering mee. Belfast groeide uit tot een veelbewogen stad met een wild nachtleven, Derby omarmde zijn coole, artistieke kant en de Causeway Coast trekt elk jaar meer en meer bezoekers. 

The Troubles zijn nog steeds alom aanwezig – met name de “vredeslijnen” die Belfast nog steeds verdelen – en de meningsverschillen die Noord-Ierland decennialang uit elkaar hebben getrokken zitten nog diep geworteld. Maar ondanks de sporadische tegenslagen heerst er een vastberaden optimisme.

Openingsbeeld: grafxart8888 / iStock