Welkom in Rotterdam


Rotterdam is hip & happening. Wereldberoemd vanwege haar uitbundige skyline. Maar de wolkenkrabber-hoofdstad van Nederland heeft meer in huis dan vernieuwingsdrift, vertaald in hypermoderne architectuur. De tweede stad van het land brengt je opwindende kunst, shopgenot en de culinaire top op een serveerblad. “Manhattan aan de Maas” blaast je van de sokken. Wedden?

Futuristisch ogende architectuur, originele lokale initiatieven zoals surfen op de grachten, kunst, en een stortvloed aan drink-, eet- en uitgaansgelegenheden maken Rotterdam tot een van de meest prikkelende steden van Europa. Deze tweede stad van Nederland is in alle opzichten kleurrijk: een diverse, multiculturele gemeenschap. Rotterdam heeft een eeuwenoude traditie aan zee, gecentreerd rond de drukste én grootste haven van Europa.

En dan is er nog een schat aan topmusea. Rotterdam is een waar openluchtmuseum van moderne, postmoderne en hedendaagse bouwkunst. Dat is een opmerkelijke prestatie voor een stad die grotendeels verwoest is door de bommen van de Tweede Wereldoorlog. De stad is sindsdien onophoudelijk en onvermoeibaar doorgegaan met de vindingrijke herbouw.

De stad wordt in tweeën gedeeld door de Nieuwe Maas, waarover en –onder een hele rits bruggen en tunnels gebouwd zijn, met als hoogtepunt het beeldmerk van Rotterdam: de Erasmusbrug. De witte tuibrug (139 meter hoog) wordt ook wel liefdevol De Zwaan genoemd. Aan de noordkant van het water is het centrum makkelijk te bewandelen.

Openingsbeeld: mihaiulia / iStock