Welkom in Nederland


Traditie en innovatie komen samen in Nederland. Artistieke meesterwerken, windmolens, tulpen en gezellige cafés staan zij aan zij met baanbrekende architectuur, cutting-edge design en een geweldig nachtleven.

Kunst & architectuur

Aan de muren van wereldberoemde Nederlandse musea vind je het nalatenschap van vele Nederlandse meesters, zoals Rembrandt, Vermeer, Van Gogh, Frans Hals, Jheronimus Bosch, Piet Mondriaan en Maurits Cornelis Escher. Maar niet alleen in de schilderkunst heeft Nederland door de eeuwen heen grote invloed gehad. De Nederlandse invloed op de bouw strekt zich uit over meer dan duizend jaar. Overal in Nederland vind je nog romaanse en gotische meestwerken uit de middeleeuwen. In de Renaissance en vooral tijdens de Gouden Eeuw kwamen daar de kenmerkende grachtenpanden, met punt- en trapgevels, en het vernuft van het kanalenstelsel bij. Neoclassicisme, Berlage en Amsterdamse School, functionalisme, modernisme, structuralisme, neorationalisme, postmodernisme en neomodernisme… Ze hebben met baanbrekende bouwwerken hun stempel gedrukt op de Nederlandse stadsgezichten.

Landschappen

Geografie speelt een grote rol in de iconische Nederlandse landschappen. Meer dan de helft van Nederland bevindt zich onder het zeeniveau en door de jaren heen zijn er ongeveer 4000 polders drooggelegd in het land. De doorlopende wind van de Noordzee laat al sinds de 13de eeuw windmolens draaien, die water over de dijken pompen en meel malen. Inmiddels staan er zo’n 2200 windturbines in het land die elektriciteit opwekken. Ongeveer tweederde van het Nederlandse oppervlak is bestemd voor landbouw, waaronder de kenmerkende tulpenvelden.

Het heersende beeld dat het Nederlandse landschap alleen maar eentonig is klopt (natuurlijk) niet. Er zijn zo veel geografische kenmerken die Nederland typeren: denk eens aan de Wadden in het noorden, of de zachte duinen aan de Noordzee. Duizenden kilometers aan wandelroutes brengen je langs uitgestrekte heide, bossen en, naarmate je zuidelijker komt, heuvels. En natuurlijk langs water. Heel veel water.

Fietsen

Door het overwegend platte landschap is Nederland het ultieme fietsland (ondanks de soms flinke wind). Meer dan een kwart van alle reizen in Nederland wordt gemaakt op de fiets en in de grote steden is dat zelfs een derde. Reizigers in Nederland kunnen op veel plekken een fiets huren en je kunt genieten van zo’n 32.000 kilometer aan fietspaden.

Bruine cafés

In Nederland houdt men wel van een biertje. Maar waar de buren in het zuiden veel waarde hechten aan eeuwenoude recepten kijkt de Nederlandse bierindustrie vooral vooruit: bier komt in alle soorten en maten voor. En om dit bier allemaal op te krijgen staan er in Nederland duizenden cafés en heeft elk dorp wel zijn eigen dorpskroeg. Hier kun je tot diep in de nacht genieten van een tapbiertje of bitterballen met mosterd. Een van de meest typische cafés van Nederland is het bruine café, met een gezellige ouderwetse inrichting en André Hazes uit de speakers. Maar de internationale trend van ambachtsbrouwerijen en hippe barretjes heeft ook Nederland in zijn greep: iedere stad heeft intussen wel een eigen brouwerij, zoals bijvoorbeeld Brouwerij ’t IJ in Amsterdam en Bax Bier uit Groningen.

Openingsbeeld: JacobH / iStock